Архієпископ Євстратій (Зоря) згадав, як радів патріарх Філарет наданню Україні Томосу

В мережі здійнялася нова хвиля обговорень через скандал з Томосом і Філаретом.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря)

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) згадав, як радів патріарх Філарет наданню Україні Томосу і навіть нагородив п'ятого президента країни Петра Порошенка орденом св. ап. Андрія Первозванного, а зараз заявляє, що автокефалія "принесла більше зла, ніж користі". Про це архієпископ написав на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"10 січня 2019 р., Покровський кафедральний собор м. Рівного. Патріарх Філарет вручає Президенту України Петру Порошенку найвищу нагороду УПЦ КП - орден св. ап. Андрія Первозванного, в також очолює молебень з нагоди отримання Томосу.... П’ять місяців по тому з‘ясується, що Томос - "приніс нам більше зла, ніж користі", а Президент Порошенко "втрутився у церковні справи"", - дивується Євстратій Зоря.

Він задався запитанням: "невже і нагородження, і молебень теж були "ситуативними" - як підписи під документами до та під час Об’єднавчого Собору?..".

Під постом архієпископа з’явилася хвиля коментарів. Думки українців розділилися. Дехто вважає, що Філарету має бути соромно і йому варто відступитися від своїх "бунтів", інші пишуть, що почесний патріарх був і залишається взірцем для віруючих українців.

"Страшна річ гординя! Ніколи не думала, що вона заволодіє думками почесного Патріарха! Господи дай йому сил позбавитися її, натомість отримати смирення! Нехай любов до церкви і України переможе!", "В тому що сталось і відбувається, має бути соромно не Філарету, а тим хто його оточував в той момент. Всім хто бачив цей шахрайський кульбід і проковтнув це. Ви зараз не Філарета ганьбите, а самих себе", "Не зовсім з Вами згоден.

Філарет уже увійшов в історію України в позитивному плані. Йому би прийняти схиму, та дати місце молодому Єпіфанію, енергійному, та не амбіційному", "..але правда в тому, що україна має мати патріарха...!!! ..а тепер, поки що, маєм напівправду, а напівправда завжди.....!!!", "то Ви за те, щоби оголосити війну Константинополю (в час війни з Москвою), викинути в сміття об‘єднання і Томос - щоб лише втішатися "у нас є Патріарх"?", - і т.д. пишуть коментатори.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...