"Автомати видали усім": Українська столиця опинилася під реальною загрозою терактів (фото)

У Києві збільшилася кількість повідомлень про мінування станцій метро, різних держустанов, лікарень. Правоохоронці ретельно відпрацьовують кожне повідомлення.

Після повідомлень про мінування столичного метрополітену і НП із виявленими вибуховими пристроями, у Києві серйозно посилили заходи безпеки. На вулиці вийшли додаткові наряди поліції і військовослужбовці Національної гвардії України. Джерела говорять, що зросла загроза реальних терактів, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Заходи серйозно посилили

Як повідомили в Нацполіції, під посиленим наглядом правоохоронців перебуватимуть не тільки вулиці Києва, а й місця масового скупчення громадян, ринки, транспортні розв'язки, станції метрополітену тощо.

Посилені наряди на вулицях Києва

Ця інформація з'явилася ввечері 21 липня, у розпал спецоперації зі звільнення заручників у Луцьку. Деякі сприйняли це як "закручування гайок", проте, за інформацією наших джерел, привід для тривоги дійсно є (про це нижче).

Як підтвердили у правоохоронних органах, із 22 липня посилили охорону поліцейських управлінь, а співробітників різних служб залучили до патрулювання столиці.

"Із сьогоднішнього дня кожне районне управління поліції Києва має виділити певну кількість співробітників для охорони порядку – з табельною і автоматичною зброєю. Причому задіють людей і зі слідства, і з дізнання, і з карного розшуку. Тобто автомати видають навіть слідчим і операм", – розповіли співрозмовники.

Хвиля мінувань і загроза вибухів

У липні дійсно сталася низка НП, яка змусила вдатися до таких заходів щодо посилення охорони громадського порядку – зокрема біля станцій метро.

Увечері 17 липня біля станції метро "Шулявська" пролунав вибух – спрацював пристрій, який невідомі помістили в урну. В результаті НП постраждали чотири людини, найбільш серйозно – 22-річний студент. Він був прооперований.

Вибух саморобного вибухового пристрою стався на Шулявці

Уже 21 липня біля станції метро "Мінська" було знищено два саморобні вибухові пристрої.

За офіційною інформацією, близько 12 години анонім зателефонував на "102" і повідомив про замінування двох автокіосків на Оболонському проспекті. Правоохоронці та вибухотехніки перевірили інформацію і дійсно виявили небезпечні предмети. Людей терміново евакуювали, а периметр навколо взяли під контроль.

НП біля метро "Мінська"

Того ж дня у Києві заявили про "замінування" аеропорту "Київ" (Жуляни), центрального залізничного вокзалу, Апеляційного суду та торгового центру.

22 липня біля станції метро "Вокзальна" і на площі Космонавтів (Солом'янський район) знайшли дві безхазяйних валізи.

Робота вибухотехніків біля метро "Вокзальна".

На місце стягнули співробітників поліції, людей евакуювали, а "Вокзальну" закрили на вхід і вихід. Після перевірки метрополітен запрацював у звичайному режимі.

Валізу було знайдено на площі Космонавтів у Києві

За інформацією співрозмовників у правоохоронних органах, останнім часом кількість повідомлень про мінування просто зашкалює. Причому надходять не тільки дзвінки, але і листи на електронну пошту – як у поліцію, так і в СБУ.

Більшість "мінерів" швидко знаходять, частина з них має психічні розлади.

Від зброї до токсичних речовин

Не радують правоохоронців і останні випадки з виявленням небезпечних "схованок" – причому іноді це відбувається в під'їздах житлових будинків.

Так, 12 липня у Голосіївському районі Києва мешканці багатоповерхового будинку біля метро "Виставковий центр" випадково виявили в під'їзді захований за дверима пакет.

За інформацією джерел, у ньому перебувало близько півтора кілограмів пластичної вибухової речовини, шість електродетонаторів ЕДП-р, кілька коробок боєприпасів і пістолет Макарова 9 мм із тактичною рукояткою.

У багатоповерховому будинку на Голосіївському проспекті знайшли схованку зі зброєю та вибухівкою.

Іще один неприємний сюрприз 15 липня виявили в Дніпровському районі Києва в підвалі багатоповерхового будинку на бульварі Верховної Ради.

Один із мешканців вирішив навести лад у підвалі. А коли спустився, то виявив у приміщенні три металевих ящики, в яких було 12 скляних колб із ртуттю вагою 95 кг.

Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні, вплив навіть у невеликих кількостях може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Із попаданням у організм людини через органи дихання ртуть акумулюється і залишається там на все життя.

Відзначимо, витік ртуті у такому обсязі міг призвести до виникнення надзвичайної ситуації. Коробки з колбами забрали співробітники ДСНС.

Небезпечна цікавість

Киянам варто навчитися бути обережнішими і найголовніше – не чіпати виявлені на вулиці речі та предмети. Таку думку висловив ексспівробітник ЦСО "А" Служби безпеки України, психолог Дмитро Попов.

"З огляду на недавній вибух на Шулявці та інші випадки всім, хто знаходить безхазяйні речі, важливо усвідомити: їх чіпати не треба. Оптимально – викликати поліцію. У правоохоронців є чіткий алгоритм і протоколи, як діяти в подібній ситуації. Якщо виявили щось у метро – зверніться до співробітників на станції", – радить Попов.

Однак, як показує практика, люди чинять по-своєму.

"Я не раз спостерігав, як пасажири відкривали забуті кимось у київському метро пакети і сумки. Така цікавість або бажання поживитися рано чи пізно може призвести до вибуху. Наприклад, багато вибухових пристроїв спрацьовують під час відкриття. Розрахунок іде, вибачте, на лоха, який обов'язково захоче "зазирнути" всередину", – додав колишній співробітник ЦСО "А".

На його думку, також дуже важливо, щоб люди ставилися з розумінням до ситуації з вимушеним закриттям станцій метрополітену.

Через повідомлення про мінування в Києві закривають станції метро

"Якщо проводяться певні роботи, значить надійшов сигнал. Навіть якщо більшість мінувань будуть помилковими, завжди є ймовірність, що одне виявиться реальним і забере багато людських життів. Зараз доводиться дути на холодну воду, думаючи, що це окріп – бо ризики дуже високі", – розповів Дмитро Попов.

Всі співрозмовники із силових структур переконані: незважаючи на те, що приводів для тривоги вистачає, паніки немає і не повинно бути. На їхню думку, вжиті заходи абсолютно адекватні загрозам, які виникли. І не всі вони помітні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...