Бабло знов перемогло: Суд дозволив знести в центрі Києва пам'ятку архітектури, щоб скандальний забудовник поставив на її місці багатоповерхівку

В експертному висновку сказано, що Будинок, побудований у 1882 році, не має ознак, необхідних для внесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправним та скасував наказ Департаменту охорони культурної спадщини КМДА від 22.09.2020 №46 про занесення Будинку Осипа Родіна по вул. Олеся Гончара, 71 до Переліку об’єктів культурної спадщини столиці. Про це свідчить рішення від 28 січня, передають Патріоти України з посиланням на Наші гроші.

Як відомо, 22 вересня 2020 року Департамент своїм наказом надав Будинку Осипа Родіна, побудованому у 1882 р., статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Як вказується в його описі, Будинок зберіг свою автентичність (матеріально-технічну структуру) в загальному об’ємі та в архітектурному і декоративному оздобленні фасадів; є витвором видатного архітектора В. Ніколаєва; Будівля є цінним та невід’ємним елементом забудови кварталу.

Власник Будинку Осипа Родіна – ТОВ «Арікс» оскаржив наказ в ОАСКу. Фірма заявила, що Департамент протиправно заніс Будинок до Переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва.

Департамент проти цього заперечив, наголошуючи, що діяв у відповідності до вимог закону «Про охорону культурної спадщини», на підставі повного переліку документів передбачених Порядком обліку об’єктів культурної спадщини, зокрема, історичної довідки, якою підтверджується цінність об’єкта.

ОАСК позов ТОВ «Арікс» задовольнив. Суд не побачив наявності у Будинку Осипа Родіна автентичності, його цінності з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду, а також ознак, притаманних об’єктам культурної спадщини, історичним об’єктам культурної спадщини та об’єктам архітектури у розумінні ст.ст.1,2 закону «Про охорону культурної спадщини». Відтак, зазначив суд, у Департаменту були відсутні правові підстави для занесення цього об’єкту до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва, а отже Департамент вніс Будинок до Переліку протиправно.

Виносячи рішення, ОАСК послався на експертний висновок Українського товариства охорони пам’яток історії та культури щодо історико-архітектурної цінності Будинку Осипа Родіна, у якому рекомендовано вилучити цей об’єкт з Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, оскільки предмет охорони об’єкту відсутній – об’єкт можна віднести до рядової історичної будівлі.

В експертному висновку сказано, що Будинок не має ознак, необхідних для внесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення та видом архітектура; він не відповідає коефіцієнтам, що визначають його цінність як пам’ятки відповідно до додатку 6 Методики грошової оцінки пам’яток; а також значною мірою він відрізняється від первісного проекту, в процесі експлуатації змінилася його архітектурна форма, планування та матеріально-технічна структура. Також вказано, що будівля має великий фізичний знос біля 70% та значні пошкодження аварійного характеру.

Крім того, ОАСК погодився із твердженням ТОВ «Арікс» щодо непослідовності чиновників КМДА та порушення ними принципу належного урядування з огляду на те, що раніше, у 2014 році Департамент містобудування КМДА видав містобудівні умови та обмеження на забудову ділянки по вул. Олеся Гончара, 69 багатофункціональним комплексом.

Зауважимо, що у цих МУО функціональне призначення ділянок забудови вказане як територія середньоповерхової житлової забудови, і тут же визначено поверховість «багатофункціонального комплексу» – 22 поверхи, а це вже багатоповерхова забудова.

Крім того, ділянки по вул. Олеся Гончара, 69 входять до Центральної планувальної зони столиці, де діє обмеження висоти – не вище 27 поверхів (до 9 поверхів).

Як відомо, по вул. Олеся Гончара, 69 будується Житловий комплекс Franklin Concept House (5,19 поверхів) – проект від Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка, Saga Development екс-чиновника КМДА Андрія Вавриша та Kyivproekt Development.

Навесні 2019 року «Арікс» делегував функції замовника будівництва компанії «Концепт Плаза». У червні того ж року ДАБІ зареєструвала зміну даних у дозволі на будівництво. За допомогою пов’язаної ГО «Європейський закон і порядок» забудовники через суди визнали законність внесення цих змін у дозвіл.

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Арікс» значиться Яків Басс – батько екс-заступника голови КМДА Леоніда Черновецького. Згідно з реєстром, повний перелік власників ТОВ «Арікс» включає: Ірина Городецька (20%), ТОВ «КП-Інвест» (40%) і ТОВ «КУА «Система капітального інвестування», яке діє від власного імені, за рахунок та в інтересах пайового венчурного недиверсифікованого закритого інвестиційного фонду «Третій інвестиційний фонд СКІ» (40%). Керівником «Арікс» є Михайло Ліснічук.

Власником «КП-Інвест» є Артем Лазня. Він до листопада 2019 року був співзасновником ТОВ «КУА «Капіталіст» разом з Ігорем Стійчуком, чий брат Олег Стійчук є керівником ТОВ «КУА «Гарантія», власником якого є Інна Майструк, дружина нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара.

Власником КУА «Система капітального інвестування» є Яків Басс (99,9%) і Ярослав Зозуля (0,1%).

Власниками ТОВ «Концепт Плаза» є ТОВ «КП-Інвест» (50%), ТОВ «Спецбудінвест-17» (25%) і ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Еверест» (25%).

ТОВ «Спецбудінвест-17» входить до групи компаній Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка.

Власником ПАТ «ЗНВКІФ «Еверест» є Ольга Клецко, а керівником – юрист Андрія Вавриша Дмитро Овсій. Клецко прописана в м. Люблинець Волинської області, звідки родом і Андрій Вавриш. Клецко є співвласником низки інших фірм з орбіти Вавриша.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...