"Балтійська труба від Польщі: чи буде вона корисна Україні", - експерт

Можливості Польщі з постачання газу на територію України обмежені.

Про це у своєму блозі пише експерт з питань державної політики в паливно-енергетичному комплексі, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея Геннадій Рябцев, передають Патріоти України.

"Тільки-но Німеччина підтвердила завершення будівництва спільного з РФ газопроводу Північний потік-2, президент Польщі Анджей Дуда повідомив про початок будівництва газопроводу Baltic Pipe, який повинен зв'язати родовища на норвезькому шельфі в Північному морі з Польщею через Данію і через який Польща може стати одним з гарантів енергетичної безпеки України.

Причина такої заяви в тому, що Baltic Pipe – це не альтернатива північному потоку, це альтернатива російській гілці Ямал-Європа, яка йшла через Польщу і від використання якої Польща раніше відмовилася. Тобто польська сторона заявила, що не збирається продовжувати той контракт, який був у неї з Газпромом щодо постачання газу для Польщі.

Іншими словами, Baltic Pipe, так само, як і побудова терміналу з прийому скрапленого природного газу з США у Свиноуйсьце і збільшення обсягів видобутку власного газу і побудова різних інтерконекторів на континентальній території з сусідніми країнами, зменшення газомісткості економіки – це кроки, які були вжиті декількома урядами Польщі незалежно від їх політичного забарвлення для того, щоб підвищити власну енергетичну безпеку.

Адже Польща повністю виконала свій план, аби встати в позу перед Газпромом і відмовитися від його послуг, тоді як Україна підписала не дуже вигідну угоду щодо продовження транзиту, оскільки наразі в Україні фізичних можливостей з інших джерел, окрім як отримання газу з транзитної труби, недостатньо – вони на рівні 7,5 мільярдів кубометрів на рік, тоді як потреби України в імпорті становлять близько 10-11 мільярдів. Тобто нам немає де взяти цих 3-4 мільярдів кубометрів, окрім як з транзитної труби, і цю нестачу ніхто досі не покрив і не збирається, тому що Нафтогаз вважає такі проекти збитковими.

Але, на жаль, зараз можливості Польщі з постачання газу на територію України обмежені – з польського напряму може постачатися близько 2 мільярдів кубометрів газу, тоді як в Україні ці можливості - близько 6,5 мільярдів. Та поки Нафтогаз не вважає побудову додаткового інтерконнектора Україна-Польща прибутковим, ми не зможемо скористатися пропозицією Польщі.

І оскільки держава на це ніяк не реагує і надалі не вважатиме доцільними збільшення обсягів постачання газу, в тому числі – з польського напряму, то усі плани із забезпечення власної енергетично безпеки України залишатимуться лише на папері."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...