Без "Газпрому": Україна запропонувала Молдові імпортувати газ із Євросоюзу

Використання української газотранспортної системи дасть змогу мінімізувати ризики, пов'язані з можливим перериванням транзиту газу з Російської Федерації, і гарантувати безпеку постачання молдовським споживачам, підкреслили в компанії "Укртрансгаз".

"Укртрансгаз" подав пропозицію Молдові імпортувати газ із країн Європейського союзу через українську газотранспортну систему без участі "Газпрому", повідомила пресслужба компанії 14 червня, передають Патріоти України.

"Використання можливостей української газотранспортної системи дозволить мінімізувати потенційні ризики, пов’язані із можливим перериванням транзиту природного газу з Російської Федерації, та гарантувати безпеку постачання газу молдовським споживачам", – ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що українська газотранспортна система забезпечує гнучке і надійне транспортування великих обсягів газу в Європу за конкурентоспроможними цінами. "Наразі жодна інша газотранспортна система не пропонує таку гнучкість та запас потужності. Уже понад три роки Україна забезпечує свої потреби у природному газі без участі "Газпрому". Завдяки можливостям ГТС Україна імпортує весь необхідний обсяг газу із країн ЄС. Молдовські постачальники за допомогою української ГТС можуть скористатися аналогічним підходом, що дозволить Молдові самостійно імпортувати газ із ЄС у разі необхідності. Крім того, "Укртрансгаз" запропонував молдовській стороні можливість створити власний страховий запас газу в українських підземних сховищах, щоб забезпечити безперебійне постачання газу молдовським споживачам зимою 2019/2020", – продовжили в "Укртрансгазі".

Загальна потужність у точках з'єднань між Молдовою та Україною дає змогу транспортувати до 15 млн м³ газу на день, що повністю покриває потреби споживачів у Молдові. "Офіційна пропозиція була направлена молдовській стороні навесні цього року. Для реалізації такого режиму необхідно підписати угоди між операторами ГТС про взаємодію в усіх точках з’єднання між ГТС України та Молдови у відповідності до європейських правил. Крім того, молдовські трейдери повинні підписати угоди на транспортування та зберігання газу. Ці угоди не створюють фінансових зобов'язань для молдовської сторони, але одночасно дають можливість транспортувати газ українською ГТС із метою імпорту газу в Молдову або закачати газ в українські сховища газу за необхідності", – поінформували у пресслужбі.

Раніше українська сторона також запропонувала ЄС створити додатковий запас газу в українських підземних газових сховищах у розмірі 3–4 млрд м³ "із метою гарантування безпеки постачання газу у східноєвропейські країни, які сьогодні в основному отримають газ із Російської Федерації".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...