Без кортежів перших осіб та тисяч автівок депутатів та чиновників у центрі: Експерт розповів, куди можна перенести столицю України

Є кілька резонів для того, щоб перенести столицю. Але зараз це не на часі.

Максим Розумний

Про це розповів політолог і філософ Максим Розумний, коментуючи озвучені недавно ініціативи президента перенести столицю в інше місто України, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Столиці, як правило, переносять не в кризові часи, а тоді, коли держава набуває сили, отримує значні ресурси і починає впорядковувати свій простір. Назарбаєв переносив столицю в період розквіту своєї влади. А у нас, коли дуже непевна ситуація політична, коли дуже мало ресурсів у державній скарбниці, переносити столицю не час.

- Називають суму в три мільярди доларів.

Це для початку. Має ще й уся транспортна інфраструктура бути переорієнтована. З іншого боку, це може дати розвиток і робочі місця іншому регіону.

Присутність адміністративних органів влади у великих містах робить життя незручним. Коли ж із міста вилучається адміністративна складова, відразу вивільняється дуже багато простору для вкладення грошей

- Який резони перенесення столиці бачите?

Казахстан відмовився від Алма-Ати в ролі столиці, Бразилія - від Ріо-де-Жанейро, Сполучені Штати - від Нью-Йорка, тому що присутність адміністративних органів влади у великих містах робить життя незручним. Не лише про кортежі мова. Якщо місто економічно розвивається, як той самий Нью-Йорк, публічний простір стає дуже тісний, і його вартість зростає. Коли ж із міста вилучається адміністративна складова, відразу вивільняється дуже багато простору для вкладення грошей. Оці всі залишки різноманітних церемоніалів до певної міри паралізують життя великого міста.

- Де б ви хотіли бачити столицю України?

Поки що її не варто переносити з Києва, тому що столиця є одним з державних символів. У час, коли ще відбувається становлення України, і багато людей досі сумніваються в тому, що український народ має право на свою державність, орієнтація на Київ як на столицю необхідна. Зараз зберігати столичний статус Києва – це значною мірою зберігати незалежність української держави. Тому поки що я б цим не ризикував.

Зараз зберігати столичний статус Києва – це значною мірою зберігати незалежність української держави. Тому поки що я б цим не ризикував

З іншого боку, у 2014 році загроза російського вторгнення була дуже реальною. Київ, який знаходиться з північного сходу в межах одноденного танкового маршу від кордонів, був би в реальній небезпеці. Вигідніше тоді було б столиці розташовуватися десь південніше, щоб мати глибину оборони, – на південній Київщині-північній Черкащині, у тому краю, де колись Богдан Хмельницький столиці тримав.

- Чи західніше?

Якщо столицю відсунути далі на Захід, це може спричинити відокремлення українського сходу. А нам потрібно всі наші землі тримати в хорошій комунікації.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...