"Без коштів на харчування та житло жив у авто на заправках": Хроніка справи столичного "мінера", - ЗМІ

Від чуток про політичні вимоги, БТР під державним прапором та обіцянок пожиттєвого ув’язнення – до порук, максимального терміну у 8 років та "проблеми державного рівня".


Справа "мінера" Олексія Белька, ветерана, якому інкримінують хуліганство із застосуванням зброї та який наразі залишається під вартою, перебуває під пильною увагою журналістів, передають Патріоти України з посиланням на Цензор.НЕТ.

18 ВЕРЕСНЯ. "БІЛЬ СОЛДАТА, ЯКОГО ЗРАДЖУЄ БАТЬКІВЩИНА"

Перші повідомлення про те, що хтось загрожує підірвати міст метро у Києві, з’явилися близько 17:00 18 вересня. З уривчастої інформації було зрозуміло, що посеред мосту зупинився автомобіль Opel. Його водій – озброєний карабіном чоловік у блакитному береті (до 2017 року – колір берету десантників) - нібито зробив декілька пострілів у повітря та повідомив, що його автомобіль та міст заміновані. Також згадувалося, що при собі чоловік має жовто-блакитний прапор.

Особу "терориста" встановили швидко. Ним виявився 42-річний кримчанин Олексій Белько, старший сержант, ветеран АТО, який був снайпером у ССО, а згодом перевівся у тил та служив у Броварах, у частині А3628. Як з’ясувалося згодом, Олексій прийшов у ЗСУ добровольцем на початку війни. Безпосередньо у зоні бойових дій він провів три роки з шести років служби. З армії Олексій звільнився два місяці тому.

Рух по мосту одразу перекрили. Також обмежили рух метро – червона лінія почала працювати від "Академмістечка" до "Хрещатика" та від "Лісової" до "Дарниці". На місце пригоди, крім патрульної поліції, прибули вибухотехнічні підрозділи, КОРД, слідчо-оперативна група, рятувальники та нацгвардійці. Підігнали БТР. Журналісти побачили на мосту готового до роботи снайпера. Загалом того вечора, за підсумками керівництва київської поліції, до роботи було задіяно близько 300 працівників МВС та до 350 бійців НГУ.

З ключових фігур станції "Дніпро" підтягнулися начальник столичної поліції Андрій Крищенко, міністр МВС Арсен Аваков, мер міста Віталій Кличко. Останній повідомив журналістам, що Олексій Белько пострілом з карабіну збив поліцейський квадрокоптер, який знімав його.

Близько 19:00, тобто за дві години після початку подій, на мосту розпочалася спецоперація по затриманню Олексія Белька. Перед її початком правоохоронці "вдосконалили" свій БТР державним прапором – без сумніву, вже знаючи, що мають справу з колишнім військовим.

Поліція офіційно жодних вимог Белька не озвучувала – ані до початку операції, ані одразу після її завершення. У мережі, тим не менш, ще до затримання ветерана почали активно ширитися чутки про те, що чоловік на мосту вимагає припинити капітуляцію на Донбасі.

Легко повірили у це навіть особисто знайомі з Олексієм люди. "…Не схвалюю його вчинку, але на сто відсотків поділяю його позицію: те, що робить теперішня влада - відведення військ, формула Штайнмаєра, ганебний обмін полоненими, розмови про потепління стосунків з РФ, припинення співпраці з американськими військовими інструкторами - це капітуляція! Не за це Олексій наражав себе на смерть на війні, - написав у Facebook побратим чоловіка Roman Semysal – Я його не виправдовую, але розумію його відчай і біль. Біль солдата, якого зраджує Батьківщина".

Також Роман пригадав першу зустріч із Олексієм у військкоматі: "…він прийшов в камуфляжі з двома прапорами на рукавах - українським і татарським. Він помітив мій погляд і сказав, що воюватиме ще й за татар, раз вони в Криму за себе не воювали…"

Поки всі обговорювали мотиви "мінера" - його вже затримали спецпризначенці. Ексвійськовий не чинив їм жодного спротиву, більше того – практично здався, бо при наближенні бійців сам відкинув зброю убік та ліг на дорогу.

Дуже швидко з’ясувалося, що ніякої вибухівки головний герой при собі узагалі не мав. Представники поліції, щоправда, повідомили, що все одно не могли не сприйняти серйозно погрози Белька підірвати нібито замінований ним міст - оскільки раніше він добровільно здавав у МВС вибухівку та набої. Також під час спілкування з журналістами Крищенко розповів, що жодних "розумних" вимог ветеран не висував. А ще - згадав, що "мінер" хотів вийти на зв’язок зі своєю дівчиною та підкреслив, що тепер затриманому може загрожувати навіть довічне ув’язнення.

19 ВЕРЕСНЯ. "НЕ МАВ КОШТІВ НА ХАРЧУВАННЯ ТА ЖИТЛО, ЖИВ У МАШИНІ НА ЗАПРАВКАХ"

Наступним достовірним джерелом інформації про вже вчорашню подію стало відео допиту Олексія Белько після затримання, яке оприлюднив 19 вересня міністр МВС Арсен Аваков.

Очільник відомства підкреслив, що під час подій на мосту метро Олексій Белько знаходився під дією наркотичних речовин. "Але послухавши та зрозумівши його історію, хочу сказати – це і наша з вами відповідальність також. Хочу, щоб з’явився шанс у цієї людини", - додав Аваков та висловив бажання взяти Белька на поруки. І водночас пообіцяв, що те саме зробить і командир КОРД – підрозділу, який затримував "терориста". "Ми так вирішили", - пояснив міністр.

Не залишилася осторонь ветеранська спільнота. Адвокат та ветеран війни на Сході України Масі Найєм 19 вересня зустрівся із затриманим та одразу повідомив про те, що кваліфікуватимуть його злочин за ч. 4 ст. 296 ККУ (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї). Також Масі Найєм підтвердив, що жодних вимог Олексій Белько не висував - лише хотів привернути увагу до себе та своїх проблем. "Суто від себе додам, що дана подія - дуже важливий сигнал для суспільства. Ми відповідальні за тих, хто захищав нас на війні. Це проблема державного рівня, - написав адвокат. - Це не значить, що немає бути відповідальності за доведені злочини. Всі мають бути рівними перед законом. Але це значить, що потрібно зрозуміти проблему і почати її вирішувати".

Зустрічалися з Олексієм у цей день також військовий психолог Андрій Козинчук, міністр у справах ветеранів Оксана Коляда та комбат "Госпітальєрів", нині народний депутат Яна Зінкевич. Вона розповіла, що у ветерана "явно є посттравматичні наслідки", що він не пам’ятає частини подій на мосту. Що деякий час після звільнення зі служби Олексій Белько фактично не мав коштів на харчування та житло, близько тижня жив у машині на заправках та намагався знайти роботу. "Відгуки за час його служби в ООС позитивні. Були проблеми після переведення на тилову службу", - додала Зінкевич.

Вона підкреслила, що готова особисто покрити витрати на лікування та проживання Олексія Белька, вважає його перебування під вартою неприпустимим та хотіла б взяти його на поруки. А також розповіла, що прийняти ветерана на обстеження вже готові у військовому шпиталі столиці.

"Як ветеранка, яка пережила і досі проходжу шлях до лікування від ПТСР, спроби самогубства, депресії та ізоляції, розумію чому Олексій пішов на такі крайнощі. Іноді безвихідь заводить людей дуже далеко", - резюмувала військовий медик.

20 ВЕРЕСНЯ. "ЗАЛИШИТИ ПІД ДОМАШНІМ АРЕШТОМ НЕМАЄ ДЕ"

Судове засідання, під час якого Олексію Белько мали обрати запобіжний захід, розпочалося у Дніпровському суді міста Києва 20 вересня близько 14:40. На момент початку засідання вже давно було відомо, що взяти затриманого на поруки готові міністр МВС Арсен Аваков, нардеп Яна Зінкевич та командир підрозділу КОРД – і цей склад поручителів під час засідання не змінився.

Першим слово дали прокурору, який повідомив, що ветерану загрожує до 8 років позбавлення волі та попросив суддю залишити Олексія Белько під вартою на 60 діб, неодмінно без права внесення застави. Основним мотивом для такої вимоги для сторони обвинувачення стала відсутність у затриманого роботи та постійного місця проживання у Києві. Прокурор підкреслив, що з огляду на це вважає тримання під вартою безальтернативним заходом – оскільки залишити Белька під цілодобовим домашнім арештом просто немає де.

Адвокат затриманого, у свою чергу, назвав доводи прокурора необґрунтованими і повідомив, що у столиці Белько офіційно зареєстрований як внутрішньо переміщена особа. Він розповів історію свого підзахисного, згадав, що той пішов на фронт добровольцем на самому початку війни, виїхавши з окупованого Криму, та 3 з 6 років своєї військової служби провів на Сході. І психологічної допомоги ніколи не отримував. З огляду на це адвокат попросив суддю поставитися до Белька "по-людськи".

Олексій Белько ж запевнив суд, що "нікуди не збирається тікати". "Я нічого не збираюся робити. Якщо мене хтось візьме на поруки – буду тільки радий. Все, що я хотів зробити – я вже зробив", - сказав він під час засідання.

Після цього суд розглянув матеріали справи та заслухав тих, хто бажав поручитися за Белька. Від імені Арсена Авакова виступив адвокат, який повідомив, що міністр зараз перебуває у відрядженні. Інші поручителі були присутні у залі суду, підтвердили свої наміри та відповіли на запитання судді.

Втім, після перерви, яка тривала понад годину, суддя озвучила своє рішення – задовольнити клопотання прокурора та залишити Олексія Белька під вартою на 60 діб. Щоправда, з правом внесення застави у розмірі 288 тис. грн. Хто саме висловить бажання внести її – поки що питання відкрите.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...