Біологиня назвала причину спалахів пандемій у світі

Біологиня зазначила, що вчені намагаються відстежувати стійкість до антибіотиків серед хвороботворних бактерій і розробляти нові антибактеріальні препарати, але цього замало.

Неконтрольоване використання антибіотиків в медицині та сільському господарстві призвело до сплеску пандемій в світі. Про це у своєму блозі пише кандидатка біологічних наук, наукова блогерка Ілона Свєженцева, передають Патріоти України.

Вона пояснила, що це призвело до появи антибіотикорезистентних мікроорганізмів. "Справа в тому, що бактерії надзвичайно швидко розмножуються шляхом ділення клітин надвоє. Під час таких роздвоєнь в їхніх клітинах ДНК відбуваються випадкові мутації. Антибіотик вбиває більшість мікроорганізмів в популяції, а іноді мутації дозволяють невеликій кількості клітин втрачати чутливість до препарату і виживати. Ба більше, різні види бактерій накопичують гени стійкості до різних антибіотиків, стаючи суперінфекціями", – пояснила вона.

Біологиня зазначила, що вчені намагаються відстежувати стійкість до антибіотиків серед хвороботворних бактерій і розробляти нові антибактеріальні препарати, але цього замало.

Свєженцева пропонує жорстко дотримуватися кількох правил використання антибактеріальних засобів:

  • заборонити продаж ліків без рецепта, щоб люди не могли слухатися порад Google і самолікуванням протимікробними препаратами навіть при вірусних інфекціях (подібні ліки не можуть боротися з вірусом);
  • проводити інформаційні кампанії щодо важливості проходження повного курсу антибіотиків. Не варто припиняти приймати ліки відразу як відчуєте полегшення, адже воно не є ознакою того, що всі хвороботворні бактерії загинули. Якщо хвороба повернеться, знадобиться інший антибіотик;
  • не дозволяти фермерам використовувати антибіотики для прикорму тварин, якщо ті не мають ніяких проявів інфекційних захворювань.

"Тільки свідоме ставлення до застосування антимікробних препаратів попередить появу епідемій суперстійким до сучасних методів лікування інфекцій", – підсумувала біологиня.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...