Блюдо від шефа: Секрети приготування повітряної сирної запіканки

Сирна запіканка з родзинками на сніданок — це класика.

Сирна запіканка — така ніжна і повітряна змусить вас подивитися на цей кулінарний шедевр абсолютно по-іншому. Кулінарний експерт Євген Клопотенко пропонує свій рецепт запіканки — це буде коштувати вам певних зусиль і чіткого виконання інструкції, але результат точно вас здивує, передають Патріоти України.

Автор онлайн-курсу з кулінарії Мислити як кухар Євген Клопотенко є реформатором шкільного харчування. Клопотенко отримав грант на укладання збірника рецептів для харчування в школах. Всі його рецепти прості і смачні. Спробуйте, і ви закохаєтесь в цей рецепт назавжди.

Як приготувати сирну запіканку?

Складові:

  • Кисломолочний сир (5−9% жирності) — 500 г
  • Яйця — 4 шт.
  • Сметана (15−20% жирності) — 4 ст. л.
  • Цукор — 150 г
  • Цукор ванільний — 1 пакетик
  • Борошно — 2 ст. л.
  • Ізюм (або в’ялена вишня, журавлина) — 50−75 г
  • Вершкове масло — 25 г
  • Цукрова пудра — 1−2 ст. л. (за бажанням)
  • Сіль — ½ ч. л.

Приготуйте ніжне і повітряне тісто для запіканки. Для цього обов’язково потрібно попрацювати з сиром. Є два варіанти його підготовки. Перший варіант — перетерти через сито. Другий варіант — перебити сир занурювальним блендером до кремового стану.

Додайте до сиру яєчні жовтки. Білки зберіть в іншу ємність — вони нам стануть в нагоді трохи пізніше. Тепер висипте в підготовлений сир половину цукру і ванільний цукор.

Додайте родзинки і сметану. Замість родзинок можете використовувати журавлину або в’ялену вишню. Додайте борошно і добре перемішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися в сирній масі.

Перейдіть до миски з білками. Додайте до них дрібку солі і цукор, який залишився. Збийте блендером до м’яких піків. Акуратно пересипте збиті білки в сирну масу. Перемішайте силіконовою лопаткою, щоб маса залишалася повітряною. Робіть це дуже акуратно.

Форму для запікання рясно змастіть вершковим маслом. Дуже акуратно перекладіть сирну масу в форму і розрівняйте поверхню лопаткою.

Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 45−55 хвилин в залежності від розміру форми. Готовій запіканці дайте трохи охолонути і подавайте до столу. За бажанням можете декорувати цукровою пудрою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Світла середа 2025: Традиції і заборони третього дня після Великодня

середа, 23 квітень 2025, 7:40

Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...