Блокування "фейкових новин": Що забороняють публікувати в Росії

Роскомнадзор на закритій зустрічі з керівниками видань попередив їх, через які образи влади блокуватиме ЗМІ. Російська влада спробувала пояснити керівникам ЗМІ, як будуть застосовувати закон про "фейкові новини" та образу високопосадовців.

Відповідно до закону, вирішувати, чи є матеріал образливим, повинна генпрокуратура Росії. У випадку виявлення в інтернеті інформації, яка на їх думку "фейкова" чи ображає владу, то вимагатимуть від Роскомнадзора вжити заходів для її видалення, передають Патріоти України з посиланням на ВВС.

На зустрічі з керівниками ЗМІ представники Роскомнадзора наголосили, що вважають образою влади такі фрази, як: "Єдина Росія" – шахраї та злодії" та "Путін – крадій". При цьому у відомстві обмовилися, що кожен конкретний випадок цитування таких висловлювань повинен розглядатися в контексті, а оцінку їм надасть генпрокуратура РФ.

"У будь-якому випадку, Роскомнадзор буде спочатку попереджати, а не блокувати відразу", – процитував співрозмовник BBC обіцянку організаторів зустрічі.

Політик Олексій Навальний часто використовує слова "шахраї та злодії" для критики "Єдиної Росії". Представник Роскомнадзора заявив, що вважає таку фразу образою. Навіть, якщо в публікації буде застереження, що це думка Навального.

Олексій Навальний

Проте російська влада поки сама не до кінця зрозуміла, як розрізняти небезпечні фейки. "У них відсутні пояснення. Роскомнадзор кивав на Генпрокуратуру і говорив, що його відомство буде тільки виконувати закони. А Генпрокуратура плуталася в свідченнях", – розповів один з учасників закритої зустрічі.

На початку квітня 2019 року ЗМІ були змушені видалити новину про графіті на колонах обласного управління МВС. Тоді такі статті визнали принизливими щодо Володимира Путіна. Видання TJournal стверджувало, що зробили це на вимогу співробітників Роскомнадзора. Проте генпрокуратура заявила, що не вимагала видаляти публікації з фотографіями.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...