Богдан vs Єрмак: Протистояння в оточенні президента досягло апогею

За словами одразу кількох високопоставлених джерел в ОП, між Богданом і Єрмаком існує взаємна неприязнь і конкуренція.

Конкуренція між двома найвпливовішими людьми в оточенні Володимира Зеленського — помічником президента Андрієм Єрмаком і главою ОП Андрієм Богданом — досягла апогею, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

У середині серпня минулого року Андрій Богдан, голова Офісу президента (ОП) Володимира Зеленського, став другою людиною у країні в рейтингу НВ Топ-100 найвпливовіших українців. Редакція назвала його «тріумфатором року», оскільки досі скромний юрист одним махом обійшов за ступенем своєї значущості для країни всіх політичних важковаговиків і мільярдерів.

У той момент Богдан був головною фігурою у владі. Саме він, колишній адвокат мільярдера Ігоря Коломойського, умовив Зеленського йти у президенти і пройшов поруч із кандидатом усю виборчу кампанію. І він же після виборів голови держави швидко реалізував ідею з достроковим розпуском парламенту. Крім того, Богдан допоміг новому мешканцеві Банкової заповнити низку вакансій в ОП і Кабміні, а також запустив так званий турборежим у Верховній Раді, поставивши на потік виробництво й ухвалення важливих для команди Зеленського законів. І той самий Богдан безперестанку шепотів щось на вухо президентові на безлічі публічних заходів, відпочивав разом із очільником держави на одеському пляжі та навіть став об'єктом для жартів 95-го кварталу.

Але зараз керівник ОП втратив своє ексклюзивне становище при Зеленському — його конкурентом став Андрій Єрмак, помічник президента. У команді голови держави другий Андрій курирує зовнішньополітичний напрям, але останнім часом він став постійним супутником Зеленського. Єрмак після новорічних свят перебував із ним на «робочому відпочинку» в Омані, а Богдан розміщував у себе в ФБ смішні картинки або пости, що складаються з одного слова — «Скукатища» (так в оригіналі).

За словами одразу кількох високопоставлених джерел в ОП, між Богданом і Єрмаком існує взаємна неприязнь і конкуренція.

На думку Анатолія Октисюка, аналітика експертного центру Дім демократії, поки обидві «руки» Зеленського займалися різними напрямами, між ними не було протистояння. Все змінилося, коли Єрмак зацікавився і внутрішньополітичними питаннями: ситуацією з київською владою або, наприклад, призначенням деяких губернаторів. «Між двома Андріями почалася відкрита конкуренція за Зеленського», — вважає Октисюк.

Конкуренція стала настільки відкритою, що в останні кілька тижнів експерти і ЗМІ регулярно видають прогнози, мовляв, дні Богдана на посаді голови ОП полічені.

Утім, як показала історія з невдалою відставкою прем'єра Олексія Гончарука, президент не схильний розкидатися людьми, яким він довіряє. Та й в ОП не втомлюються у приватних бесідах повторювати: прибирати Богдана Зеленський не буде.

Сам голова ОП, немов підтверджуючи ці непублічні слова, знову став брати участь у деяких заходах.

Та все-таки його найкращі дні позаду. «Андрій Богдан втратив монополію на Володимира Зеленського», — констатує політолог Володимир Фесенко.

Монополія Богдана

Після перемоги Зеленського на виборах Богдан розповів в інтерв'ю НВ, що саме він підштовхував лідера 95-го кварталу до походу в політику. А після виходу серіалу Слуга народу навіть заявив Зеленському: «Володю, ти взагалі розумієш, що фільмом Слуга народу дав людям надію? І якщо ти навіть не спробуєш це зробити, то певним чином їх кинеш, підведеш».

Зеленський не підвів. Богдан — теж: він пішов у владу вслід за колишнім коміком, аби зайнятися біля недосвідченого голови держави прикладною бюрократією. «Голова адміністрації завжди користується тією перевагою, що йому підпорядковується бюрократичний апарат», — пояснює Юрій Якименко, заступник гендиректора Центру Разумкова.

Богдан, як досвідчений управлінець (а він встиг попрацювати в Кабміні Миколи Азарова), зайнявся нагальним — добором кадрів.

Завдяки йому у владу прийшов нинішній прем'єр Олексій Гончарук, колишній завідувач Офісу ефективного регулювання (BRDO): спочатку він став заступником Богдана, а потім перебрався у головний кабінет урядової будівлі на столичній вулиці Грушевського.

«Наскільки мені відомо, мене рекомендували кілька авторитетних експертів ринку, бо я маю для цього необхідний досвід і напрацювання. Зрештою мене запросив для розмови Андрій Богдан, і після кількох бесід із ним я погодився», — так у червні 2019-го розповів НВ про свій похід у держчиновники сам Гончарук.

Ще на етапі виборчої кампанії Богдан привів у команду Зеленського цілу групу експертів. Зокрема, ексміністра економрозвитку Айвараса Абромавичуса, який у підсумку став головою держконцерну Укроборонпром, а також Руслана Рябошапку, нинішнього генпрокурора. Людей Богдана, що природно, вистачає і в апараті ОП, зокрема його керівника Олексія Дніпрова, заступника міністра освіти часів президента Віктора Януковича.

Голова ОП, за оцінками експертів, займався справами парламенту, правоохоронних органів, уряду і судів, що зробило його неймовірно впливовим.

«Але одна з головних проблем Богдана — його надмірна конфліктність, хамство і неполіткоректність. Через це він нажив собі багато ворогів», — упевнений Фесенко. За словами джерел в ОП, голову Офісу стало дратувати уповільнення темпу роботи як Ради, так і уряду. Крім того, як розповів НВ один із соратників Богдана, його шеф втомився збирати на себе весь негатив роботи влади і тому перестав спілкуватися зі ЗМІ.

Коментарів для цієї статті голова ОП не надав, хоча редакція звернулася до нього з відповідним проханням.

Андрій Второзванний

Через тиждень після інавгурації Зеленського на Закарпатті стався паводок. Голова держави відрядив вивчати наслідки стихійного лиха свого помічника — колишнього кінопродюсера Андрія Єрмака. Тоді у ЗМІ вперше промайнуло це маловідоме на той момент прізвище.

Через три місяці у пресі вже серйозно заговорили про Єрмака: помічник президента активно брав участь у процесі першого обміну полоненими між Україною і РФ, літав до Москви, звідки супроводжував звільнених моряків та інших в’язнів Кремля, зокрема й режисера Олега Сенцова.

«Посилення Єрмака пов’язано з особливістю сфери, в якій він найактивніше себе проявляє», — вважає Якименко, уточнюючи, що йдеться про обміни полоненими, активізацію України у межах роботи нормандського формату, а також у формальних і неформальних переговорах із РФ і США. «Ми бачимо, що МЗС у цих процесах відійшов на другий план, а Офіс президента, зокрема Єрмак, вийшов на перший», — каже експерт.

Єрмак брав участь навіть у важливих для України переговорах із російською стороною щодо транзиту газу. А потім і в другому обмін полоненими, що відбувся напередодні 2020 року.

Уже після новорічних свят Єрмак поїхав разом із президентом (але без Богдана) в Оман. А звідти обидва в терміновому порядку повернулися в Україну, коли Іран збив пасажирський літак МАУ.

Єрмак перебував поруч із Зеленським у Борисполі, на прощанні з жертвами катастрофи. І послідував за президентом на Всесвітній економічний форум у Давос, а також супроводжував його в офіційних візитах до Ізраїлю та Польщі. Богдан у всій цій активності участі не брав.

Але зовсім не через це загострилися стосунки між обома Андріями — чорною кішкою, що пробігла поміж ними, стали внутрішньополітичні питання.

Конфлікт намітився після того, як Богдану не вдалося домогтися відставки Віталія Кличка з посади керівника Київської міськдержадміністрації (КМДА). Голова ОП був мотором цього процесу, навіть сходив у вересні 2019-го на ток-шоу Савіка Шустера Свобода слова, де подебатував у прямому ефірі з Кличком.

Мер Києва відчайдушно боровся: їздив у Нью-Йорк, щоб заручитися підтримкою Рудольфа Джуліані, адвоката президента США Дональда Трампа. Але допоміг йому, за словами кількох людей з оточення глави держави, Єрмак.

Сам помічник Зеленського пояснив НВ, що всі рішення щодо голів адміністрацій, вклюно з КМДА, ухвалює винятково президент. «Я щодня бачу, як президент Зеленський ухвалює рішення, і можу вам сказати з усією відповідальністю: впливати на нього неможливо», — заявив Єрмак. «Єдина думка, яка особисто у мене була і є щодо Віталія Кличка, — це великий спортсмен, бренд нашої країни і мер, якого обрали кияни», — додав він.

Чи стало це відповідним реверансом з боку Кличка або випадковим збігом, але наприкінці листопада мер особисто відрекомендував співробітникам столичної Святошинської райдержадміністрації нового виконувача обов’язків голови цієї інстанції. Ним став Андрій Трамбовецький, однокласник Миколи Тищенка, заступника голови фракції Слуги народу. Цей депутат широко відомий як ресторатор, але у вузькому колі президентського оточення добре знають, що він близький соратник Єрмака.

Тищенко підтвердив НВ, що Трамбовецький — його однокласник.

Єрмак цікавиться ситуацією не тільки у Києві: за словами джерел НВ, нового голову Луганської області Сергія Гайдая також рекомендував цей помічник президента.

Між двох вогнів

1 лютого, за інформацією НВ, в ОП відбулося кілька зустрічей із потенційними кандидатами у міністри, — оновлення в Кабміні анонсував раніше сам прем'єр. На них були присутні помічники президента — Андрій Єрмак і Сергій Шефір, який прийшов у політику разом із президентом із 95-го кварталу. А ось голова ОП на «співбесідах» не був, хоча раніше брав найактивнішу участь у процесі формування уряду Гончарука.

На розмову до пари Єрмак — Шефір приходив, наприклад, Олексій Резніков, колишній заступник Кличка, який нині представляє Україну в політичній групі у Мінську, — йому пророкують посаду міністра тимчасово окупованих територій.

А Богдан тим часом перейшов до вирішення інвестиційних питань: разом із Зеленським він нещодавно зустрічався з керівництвом азербайджанської компанії Socar, яка шукає можливість для нових інвестицій в Україну. А потім супроводжував гостей із Баку до Одеси, де ті оглядали Одеський припортовий завод, який готують до приватизації .

І на зустрічі президента з Кабміном керівник Офісу був присутній.

Така активність вказує на те, що питання про відставку Богдана не стоїть, — на очільникові ОП занадто багато зав’язано. Але чіткого поділу повноважень між ним і Єрмаком немає. «Було б некоректно говорити про поділ обов’язків між помічником і головою ОП. Керівник Офісу здійснює свої повноваження відповідно до Положення про ВП» — так пояснює це питання сам Єрмак. У коментарі НВ він, кажучи про власні повноваження, лише уточнив: «Я працюю винятково з президентом безпосередньо. І він сам визначає ділянки роботи, за які мені братися».

Президент поки не втручається в те, що відбувається між двома Андріями. Але експерти впевнені: якщо конфлікт загостриться, перейшовши у відкриту ворожнечу, Зеленському доведеться діяти, і діяти швидко. Поява кількох полюсів впливу в його команді, які опонують один одному, призведе до того, що різні зовнішні сили шукатимуть виходи на конкурентні групи. «За принципом: ворог мого ворога — мій друг», — пояснює Фесенко.

Подібні дії можуть дискредитувати Богдана і Єрмака у медіа, зробити їх об'єктами війни компроматів. Усе це, натомість, зашкодить політичним позиціям президента, впевнений Якименко.

Поки до цього не дійшло, Єрмак демонструє лояльність до голови держави. «Для мене дуже важливо, щоб моя допомога президенту була ефективною, щоб наша країна була успішною. Тому, де я буду або не буду — для мене не є принциповим: це вирішуватиме президент», — заявив він НВ. І додав, немов клятву: «Я буду там, де буду йому потрібен найбільше».

Незабаром, за даними НВ, Єрмак — без Богдана — буде разом із Зеленським у Ватикані: в українського лідера намічено туди візит заради зустрічі з Папою Римським.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...