"Ботоферми по-українськи, або Кого з політиків під час виборів найбільше підтримували інтернет-боти", - "Слідство.Інфо" (відео)

В Україні існують цілі ферми ботів, на яких працюють реальні люди. Писати гнівні коментарі під відео і постами у соцмережах – звичайний робочий день для працівників ботоферм.

Аналітикиня VoxUkraine Марина Отт протягом дев'яти місяців проводила дослідження активності ботів в Україні. Про це йдеться у програмі "Слідство.Інфо", передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Аби стежити за активністю українських ботів, команда з VoxUkraine створила штучний інтелект, що допоміг відрізнити реальних людей від ботів. Аналітики дослідили майже 12 мільйонів коментарів на сторінках найрейтинговіших політиків та під політичними новинами. Більше, ніж 4 мільйони виявилися від ботів, тобто кожен третій коментар був зроблений несправжньою людиною. Лише у межах цього дослідження аналітики викрили 800 тисяч ботів.

"У нашому дослідженні ми зосередилися на змісті коментарів та їхній тональності", – пояснила Марина Отт.

►Володимир Зеленський. Найбільше дописів від ботів було там, де згадується чинний президент Володимир Зеленський. За шість тижнів моніторингу аналітики виявили майже пів мільйона фейкових коментарів. Цікаво, але майже половина з них – хвалебні або нейтральні дописи.

► Петро Порошенко. За цей же період під новинами про Порошенка та на його сторінках з'явилося понад 130 тисяч позитивних або нейтральних коментарів.

Боти, які залишають такі коментарі можуть працювати в інтересах цих політиків. Однак вирахувати замовників лише за допомогою штучного інтелекту неможливо.

До виборів лишався місяць. За даними соціологів, до парламенту потрапляло лише п'ять політсил, а партії "Громадянська позиція" Гриценка та "Сила і честь" Смешка намагалися наростити рейтинг до прохідного бар'єра. журналіст "Слідства.Інфо" Василь Бідун, що влаштувався на роботу на ботоферму розповів, що їх всіх зібрали та сказали, що формують нову групу, яка буде писати про Анатолія Гриценка. Гриценко – це відомий український політик та колишній міністр оборони України.

Згодом задання нашого агента Василь ускладнилося – він мав створювати між фейковими акаунтами дискусії, під час яких перемагав би прихильник Гриценка. Загалом, працівники ботоферми написали майже 24 тисяч коментарів в інтересах Гриценка.

"Це було трохи важко. Вперше, коли я виконував це завдання, то навіть отримав зауваження від керівника групи. Бо від першого акаунту писав позитивне про Гриценка, а другий – трошки погане. А треба було поганого взагалі не писати про Гриценка, – згадав агент Василь.

Але Василь мав завдання не лише хвалити Гриценка, але й атакувати його головного конкурента – колишнього голову СБУ Ігоря Смешка.

Дивіться повне відео програми "Слідство.Інфо" про фабрики ботів:

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...