"Божественний вогонь": У чому користь хурми і що з неї приготувати

Хурму можна їсти свіжою, в’яленою, робити різні десерти, варення, салати, а також виготовляти вино, сидр і пиво.

Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і кущів сімейства Ебенові. Латинська назва хурми - Diospyros має грецьке походження і перекладається як «Їжа богів» або «Божественний вогонь», передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Багато видів хурми мають їстівні плоди, тому дерева і чагарники культивуються в багатьох країнах Євразії, а також в США і Австралії.

Деякі вважають, що хурма - це фрукт, але насправді хурма - це ягода. Плоди хурми великі, м'ясисті, розміром з середнє яблуко. Хурма дозріває в кінці осені і може залишатися на деревах до зими.

Якщо хурма дуже в'яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання в плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком).

В супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це американська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду.

Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, виведеної в Ізраїлі. Цей сорт маркетологи назвали на честь рівнини Шарона в Ізраїлі, дана же назва сорту - Тріумф.

Така хурма має більш м'який смак і не містить серцевини.

Корисні властивості хурми

Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).

Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів.

Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити в свій раціон хурму.

Хурма: шкода

Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий вміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може привести до гострої кишкової непрохідності.

Рецепт страви з хурми

Гарбузові маффіни з хурмою

Такі маффіни органічно прикрасять стіл до Хелловіну. А якщо ви не відзначаєте «страшне» свято - просто побалуйте родину смачним і корисним частуванням.

Інгредієнти:

  • гарбуз 200 г
  • родзинки 100 г
  • хурма 170 г
  • цукор 50 г
  • яйця курячі 2 шт.
  • борошно 150 г
  • вівсяне борошно 50 г
  • оливкова олія 90 мл
  • сіль 1 щіпка
  • мускатний горіх мелений 1 щіпка
  • гвоздика 3 шт.
  • кардамон 4 шт.
  • імбир мелений 0,3 ч. л.
  • розпушувач 1 ½ ч. л.
  • куркума ¼ ч. л.
  • йогурт 100 мл

Приготування:

1. Замочіть родзинки в окропі, промийте і відіжміть. Гарбуз почистіть, наріжте, залийте водою і проваріть до м'якого стану.

2. Злийте воду і розімніть гарбуз в пюре. Додайте йогурт. Очистіть хурму, натріть на тертці і додайте пюре до гарбуза. Влийте в суміш оливкову олію і додайте цукор.

3. Додайте родзинки. Окремо змішайте декілька видів борошна, куркуму, корицю, мускатний горіх і сіль. Гвоздику і кардамон розітріть в ступці і теж додайте в суху суміш. Додайте розпушувач.

4. Додайте суху суміш в тісто і ретельно перемішайте. Розподіліть тісто по формах для кексів, посипте сумішшю кориці і цукру.

5. Поставте маффіни в духовку при температурі 180 градусів і запікайте мінімум 20 хвилин. Для перевірки готовності проткніть маффін зубочисткою - вона повинна не прилипати і залишитися сухою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

"Гуляй, Расеюшка!": Горілка, пельмені, матрьошка, борщ та інше "ісконно рускоє", що Москва прибрала до рук у інших народів

п’ятниця, 14 травень 2021, 0:18

За тисячоліття свого існування Росія привласнила собі безліч речей, символів і навіть страв у інших народів. "Ни матрешка, ни самовар, ни даже водка не являются "ру***ими" изобретениями", - уверяет эксперт. ВОДКА. Так, по данным Леусенко, ныне традици...

Місяцями не втрачає товарного вигляду: В Україні вивели унікальну цибулю, яка не потребує поливу

п’ятниця, 14 травень 2021, 0:08

Сорт стійкий до шкідників і хвороб. Селекціонери з науково-дослідної станції "Маяк", що у Крутах, вивели сорт цибулі, який місяцями не втрачає товарного вигляду, передають Патріоти України з посиланням на Аgronews. Як розповіли науковці, новий сорт наз...