Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і кущів сімейства Ебенові. Латинська назва хурми - Diospyros має грецьке походження і перекладається як «Їжа богів» або «Божественний вогонь», передають Патріоти України з посиланням на НВ.
Багато видів хурми мають їстівні плоди, тому дерева і чагарники культивуються в багатьох країнах Євразії, а також в США і Австралії.
Деякі вважають, що хурма - це фрукт, але насправді хурма - це ягода. Плоди хурми великі, м'ясисті, розміром з середнє яблуко. Хурма дозріває в кінці осені і може залишатися на деревах до зими.
Якщо хурма дуже в'яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання в плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком).
В супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це американська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду.
Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, виведеної в Ізраїлі. Цей сорт маркетологи назвали на честь рівнини Шарона в Ізраїлі, дана же назва сорту - Тріумф.
Така хурма має більш м'який смак і не містить серцевини.
Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).
Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів.
Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити в свій раціон хурму.
Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий вміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може привести до гострої кишкової непрохідності.
Гарбузові маффіни з хурмою
Такі маффіни органічно прикрасять стіл до Хелловіну. А якщо ви не відзначаєте «страшне» свято - просто побалуйте родину смачним і корисним частуванням.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Замочіть родзинки в окропі, промийте і відіжміть. Гарбуз почистіть, наріжте, залийте водою і проваріть до м'якого стану.
2. Злийте воду і розімніть гарбуз в пюре. Додайте йогурт. Очистіть хурму, натріть на тертці і додайте пюре до гарбуза. Влийте в суміш оливкову олію і додайте цукор.
3. Додайте родзинки. Окремо змішайте декілька видів борошна, куркуму, корицю, мускатний горіх і сіль. Гвоздику і кардамон розітріть в ступці і теж додайте в суху суміш. Додайте розпушувач.
4. Додайте суху суміш в тісто і ретельно перемішайте. Розподіліть тісто по формах для кексів, посипте сумішшю кориці і цукру.
5. Поставте маффіни в духовку при температурі 180 градусів і запікайте мінімум 20 хвилин. Для перевірки готовності проткніть маффін зубочисткою - вона повинна не прилипати і залишитися сухою.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...