Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і кущів сімейства Ебенові. Латинська назва хурми - Diospyros має грецьке походження і перекладається як «Їжа богів» або «Божественний вогонь», передають Патріоти України з посиланням на НВ.
Багато видів хурми мають їстівні плоди, тому дерева і чагарники культивуються в багатьох країнах Євразії, а також в США і Австралії.
Деякі вважають, що хурма - це фрукт, але насправді хурма - це ягода. Плоди хурми великі, м'ясисті, розміром з середнє яблуко. Хурма дозріває в кінці осені і може залишатися на деревах до зими.
Якщо хурма дуже в'яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання в плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком).
В супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це американська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду.
Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, виведеної в Ізраїлі. Цей сорт маркетологи назвали на честь рівнини Шарона в Ізраїлі, дана же назва сорту - Тріумф.
Така хурма має більш м'який смак і не містить серцевини.
Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).
Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів.
Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити в свій раціон хурму.
Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий вміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може привести до гострої кишкової непрохідності.
Гарбузові маффіни з хурмою
Такі маффіни органічно прикрасять стіл до Хелловіну. А якщо ви не відзначаєте «страшне» свято - просто побалуйте родину смачним і корисним частуванням.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Замочіть родзинки в окропі, промийте і відіжміть. Гарбуз почистіть, наріжте, залийте водою і проваріть до м'якого стану.
2. Злийте воду і розімніть гарбуз в пюре. Додайте йогурт. Очистіть хурму, натріть на тертці і додайте пюре до гарбуза. Влийте в суміш оливкову олію і додайте цукор.
3. Додайте родзинки. Окремо змішайте декілька видів борошна, куркуму, корицю, мускатний горіх і сіль. Гвоздику і кардамон розітріть в ступці і теж додайте в суху суміш. Додайте розпушувач.
4. Додайте суху суміш в тісто і ретельно перемішайте. Розподіліть тісто по формах для кексів, посипте сумішшю кориці і цукру.
5. Поставте маффіни в духовку при температурі 180 градусів і запікайте мінімум 20 хвилин. Для перевірки готовності проткніть маффін зубочисткою - вона повинна не прилипати і залишитися сухою.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...