Брехливі скрепи: "На заклик експослів США до миру в Україні Росія відреагувала неправдивими заявами", - Polygraph

Заяву про буцімто незаконність санкцій часто повторюють російські політики. Вона є неправдивою. Більшість експертів вважають незаконною саме анексію та окупацію Росією Криму.

Національне громадське радіо США (NPR) опублікувало колонку, написану трьома колишніми послами США до України Стівеном Пайфером, Джоном Гербстом і Вільямом Тейлором. Вони висловили переконання, що епідемія COVID-19 «може створити неочікувану можливість як врегулювати питання єдиної війни в гарячій стадії, що триває в Європі, так і вирішити питання порушення Путіним міжнародних норм поведінки», передають Патріоти України з посиланням на Голос Америки.

«У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України президент (США Дональд) Трамп має запропонувати президенту (Росії Володимирові) Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і контроль над міжнародним кордоном Україні, а також передбачити зняття санкцій, запроваджених проти Росії за її вторгнення на Донбас», – пишуть автори.

Вони також говорять про повернення Криму: «Якщо Путін захоче вийти з Криму, інші санкції, запроваджені через незаконну анексію Криму, також можуть бути зняті».

Росія відповіла на статтю низкою неправдивих заяв, наголошує Polygraph.info – спільний проєкт «Голосу Америки» і Радіо Свобода, який перевіряє факти.

Державне російське новинне агентство «ТАСС» процитувало речника Кремля Дмитра Пєскова: «Крим – частина Росії з усіма наслідками, що випливають. Росія не мусить полишати Донбас, бо ніколи туди не заходила».

Обидві заяви Пєскова – неправдиві, наголошує Polygraph.

Переважна частина міжнародної спільноти вважає Крим територією України, окупованою Росією. Це підтверджує резолюція ГА ООН. Міжнародний суд назвав окупацію Криму «міжнародним збройним конфліктом Росії та України».

Заява Пєскова про те, що Росія не заходила на Донбас, суперечить численним свідченням, включаючи свідчення російських військовослужбовців, які воювали на Донбасі, наголошують аналітики.

Інші російські посадовці також різко відреагували на статтю колишніх послів. В день публікації «ТАСС» коментаря Пєскова російське державне агентство «РІА Новості» опублікувало велику статтю у відповідь від російських посадовців, включаючи тих, хто діє у Криму.

Сергій Аксьонов, який наразі очолює російський окупаційний уряд в Криму, написав на власній сторінці у фейсбуці, що колишні посли мріють, і американські політики плутають «фантазію та реальність».

Дмитро Белік, якого в Росії і в окупованому нею Криму називають «депутатом російської Держдуми від Севастополя» (його вважають «обраним», всупереч міжнародному законодавству, до нижньої палати парламенту Росії від території, що є міжнародно визнаною територією України – ред.), сказав, що ці американські дипломати бачать все «в рожевих окулярах». Він зауважив, що Росія вже багато пережила і «всю свою історію була під санкціями Заходу».

Версія історії від Беліка ігнорує той факт, що Радянський Союз розпався під політичним тиском, а також те, що з 1991-го до 2014 року проти Росії не було санкцій Заходу.

Найсуворіша критика статті дипломатів надійшла від Сергія Цекова, якого в Росії і в окупованому нею Криму називають «членом Ради федерації Росії» (його призначила до необраної верхньої палати парламенту Росії встановлена Росією ж влада на міжнародно визнаній території України – ред.). «Якась загальна деменція охопила всіх трьох послів – в їхній заяві немає ані сліду елементарної логіки», – заявив він.

Катерина Алатбаєва, яку в Росії і в окупованому нею Криму називають «членом Ради федерації Росії» від Севастополя (її призначила до необраної верхньої палати парламенту Росії встановлена Росією ж влада на міжнародно визнаній території України – ред.), сказала: «Криза не лише не створила умов для повернення Криму Україні, але, навпаки, створила умови для зняття незаконних санкцій проти Росії, півострова та його мешканців».

Заяву про буцімто незаконність санкцій часто повторюють російські політики. Вона є неправдивою. Більшість експертів вважають незаконною саме анексію та окупацію Росією Криму.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...