"Брехня і піар", або Як генпрокурор завдав удару по іміджу України: "Списку Йованович" немає і ніколи не було", - Найєм

В опублікованому 20 березня інтерв'ю американській газеті The Hill генпрокурор України Луценко заявив, що під час першої зустрічі з ним у 2016 році посол США в Україні Йованович передала йому перелік осіб, щодо яких не можна проводити розслідування.

Мустафа Найєм

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм надіслав генпрокурору запит, у якому просив оприлюднити імена людей із цього переліку. Нардеп заявив, що "списку Йованович" немає і ніколи не було. У тому разі, якщо такий перелік був, генпрокурор Юрій Луценко не вважав дії посла США Марі Йованович втручанням у свою роботу. Про це нардеп заявив у своєму Telegram-каналі 11 квітня, передають Патріоти України.

Політик повідомив, що надіслав офіційний запит до генерального прокурора і попросив оприлюднити список "недоторканних" людей, який йому нібито передала Йованович, після того, як було опубліковано інтерв'ю Луценка The Hill, у якому він говорив про цей список.

У відповідь Луценко повідомив, що не звертався в державні органи щодо цього інциденту. Імен людей із переліку Йованович він не назвав, іншу інформацію генпрокурор порадив нардепу довідатися, подивившись згадане інтерв'ю.

Це свідчить про те, що генеральний прокурор "не вважав які-небудь дії посла США втручанням у свою роботу або загрозою своїй незалежності", – вважає депутат.

За його словами, історія зі "списком Йованович" виявилася "брехнею і піаром", який ударив не тільки по самому Луценку, а й по іміджу України. "Юрій Луценко ввів усіх в оману – такого списку немає і ніколи не було. У народі це називається брехати. Із надією одержати додаткові бали в очах адміністрації Дональда Трампа, Юрій Луценко вкотре виставив у неприглядному вигляді і себе, і країну", – написав він.В опублікованому 20 березня інтерв'ю американському сайту The Hill Луценко заявив, що під час першої зустрічі з ним у 2016 році посол США в Україні Йованович передала йому перелік осіб, щодо яких не можна проводити розслідування. Діалог із посольством США відбувся у зв'язку з розслідуванням справи про розтрату технічної допомоги американського уряду на суму $4 млн, призначеної Генпрокуратурі України, яка у відомство так і не надійшла, розповів Луценко.

Спікер Луценка Лариса Сарган заявляла, що у списку були імена народних депутатів, але відмовилася їх назвати.

У коментарі The Hill представник Державного департаменту США назвав "відвертою фальсифікацією" твердження Луценка про передання йому послом списку людей, яких нібито не дозволено переслідувати. Речник Держдепу додав, що одразу після Революції гідності 2014 року Штати підтримували фундаментальну реформу сфери юстиції України, проте, коли "політична воля для справжніх реформ у кількох генпрокурорів, що змінювали один одного, виявилася недостатньою", грошову допомогу спрямували на "продуктивніші проекти".

У посольстві США в Україні повідомили, що заяви Луценка не відповідають дійсності і мають на меті підірвати репутацію посла Йованович.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...