Будьте обережні! Медики назвали ліки, які порушують роботу мозку

У дослідженні взяли участь 688 дорослих людей різної статі із середнім віком 74 роки.

Вчені заявили, що група препаратів, які застосовуються при застуді, алергії, гіпертонії та інших станах можуть знижувати когнітивні функції і підвищувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Згідно з результатами нового дослідження вчених з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, деякі групи препаратів, які застосовуються для лікування різних хвороб, можуть порушувати роботу мозку і погіршувати когнітивні функції.

Йдеться про холінолітічні засоби, які можуть продаватися як за рецептом лікаря, так і без нього. Ці препарати блокують ацетилхолін – нейромедіатор, який має вирішальне значення для функцій пам’яті.

Ефект від прийняття подібних засобів полягає у тому, що вони пригнічують імпульси деяких нервів у шлунково-кишковому тракті, легенях, і можуть впливати на слиновиділення, травлення, сечовипускання і т. і.

Вчені з Каліфорнії підтвердили, що у учасників дослідження, які отримували холіноблокуючі препарати, ймовірність розвитку легких когнітивних порушень, провісників деменції і хвороби Альцгеймера збільшувалася на 47% у порівнянні з учасниками, які не приймали такі препарати.

У дослідженні взяли участь 688 дорослих людей різної статі із середнім віком 74 роки. При цьому, ні у одного з учасників не спостерігалися проблеми з когнітивними функціями або пам’яттю на початку дослідження.

Попередньо медики перевірили, чи були в учасників дослідження індикатори розвитку хвороби Альцгеймера у спинномозковій рідині у вигляді конкретних типів білків.

Виявилося, що у людей з схильностями до деменції, прийняття холінолітичних препаратів підвищувало шанси на розвиток когнітивних порушень у чотири рази.

«Біомаркери Альцгеймера вказують на те, що патологія почала накопичуватися і дегенерувати у невеликій області, яка називається базальним переднім мозком, що виробляє хімічний ацетилхолін та сприяє мисленню і пам’яті. Холіноблокуючі препарати ще більше виснажують запаси ацетилхоліну у мозку. Цей комбінований ефект найбільш суттєво впливає на мислення і пам’ять людини», — заявили автори роботи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...