Будьте обережні! Шахраї дурять українців, які шукають роботу

В Україні в зв'язку з пандемією коронавірусу, погіршенням економічної ситуації кількість безробітних стрімко збільшилася. У цій ситуації претенденти готові розглянути всі пропозиції, навіть якщо вони викликають сумніви.

В Україні шахраї розміщують фейкові оголошення про вакансії, яких не існує, вимагають залишити заставу, заплатити за інвентар або навчальну літературу, а потім зникають. Обманюють і справжні роботодавці: відмовляються оплачувати стажування або вимагають гроші нібито на проведення тесту на коронавірус. Про те, як визначити шахрайське оголошення і не стати жертвою обману, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Попросили пройти тест на коронавірус від компанії

Можливістю "заробити" за рахунок пошукача користуються і недобросовісні співробітники відділу кадрів. Наприклад, на одному з підприємств у Дніпропетровській області просять прямо в компанії пройти платний тест на коронавірус. При цьому аналізи беруть у відділі кадрів, а результати нібито отримують за кілька годин. За це просять заплатити 300 грн.

"Мене по знайомству покликали. Прийшов, документи подав. Робота взагалі не офіційна. У нас усього кілька заводів у містечку. Ось один із них. Сказали, що треба пройти тест на коронавірус. Узяли таку паличку як вушну, дали в руки і попросили по язику потерти. Потім забрали, і ввечері вже була відповідь. Здоровий. Це ще два тижні тому було, на роботу взяли, все добре", – розповів житель Синельникового Дніпропетровської області Олексій.

Зазначимо, що брати аналізи на коронавірус можуть лише навчені співробітники лабораторій, медичний персонал. Окрім того, сам аналіз займає не менше ніж добу, з урахуванням черги і завантаженості лабораторій.

Документи використовують для фальшивих кредитів

Ще одна поширена схема, як розповіли в пресслужбі кіберполіції, – отримання інформації від претендентів із метою оформити фейковий кредит. Для цього на безкоштовних майданчиках з оголошеннями розміщують привабливу вакансію з проханням надіслати резюме.

Потім у претендента нібито для перевірки документів просять надати особисту інформацію: номер телефону, паспорт, номер картки (нібито для отримання зарплати), ксерокопію паспорта, ІПН. За допомогою зібраних даних пізніше намагаються оформити кредит онлайн.

Кандидат залишається і без роботи, а в майбутньому і без грошей. Якщо кредит усе-таки вдасться оформити, в майбутньому взяти борг десь буде складно, а кредитори почнуть телефонувати з вимогою повернути кошти.

Просять заплатити за оформлення

Ще одна поширена схема обману – прохання оплатити оформлення документів, довідок, інвентар або внести заставу, розповідає Аліса Лаговська, керівниця групи рекрутингу міжнародного сайту з пошуку роботи Jooble.

"Іноді просять за свій рахунок купувати спецодяг, навчальну літературу, сировину або будь-які інші матеріали, які можуть знадобитися під час роботи. Якщо компанія не може забезпечити співробітників базовими речами, необхідними для виконання їхніх функцій, така ж ситуація може бути і з виплатою зарплат", – пояснює Лаговська.

Є ціла низка схем:

  • просять заплатити за щось і пропадають;
  • пропонують платні курси, а потім виявляється, що для заробітку потрібно залучити нових слухачів платних курсів;
  • пропонують "інвестувати" власні гроші для покупки товарів, на продажі яких у майбутньому нібито вдасться заробити.

Як оформитись на роботу правильно

Більшість таких "роботодавців" можна вичислити ще на етапі ознайомлення з оголошенням про вакансії. На прохання Аліса Лаговська зібрала головні правила про те, як не стати жертвою обману.

Уважно вивчити вакансію. У ній обов'язково має бути адреса офісу (перевірте, чи там розташований), подивіться, яка компанія залишила оголошення. Знайдіть інформацію про неї в інтернеті, пошукайте відгуки.

Важливо, щоб:

  • випробувальний період оплачувався;
  • компанія не приховувала своєї юридичної назви;
  • роботу надавали офіційно (з оформленням згідно з Кодексом законів про працю);
  • для співбесіди не вимагали принести із собою документи (ІПН, паспорт).

"Будь-яка робота повинна бути оплачена, і проходження співробітником випробувального терміну не звільняє роботодавця від виплати йому обумовленої на співбесіді заробітної плати, навіть якщо вона трохи менша, ніж після проходження цього періоду", – пояснює Лаговська.

Якщо для проходження співбесіди вас просять вислати заздалегідь ваші паспортні дані і код ІПН, найімовірніше, це шахраї. Такі дані дійсно потрібні роботодавцю для підтвердження і можливої перевірки службою безпеки компанії особистості, але тільки після того, як ви пройшли співбесіду, і роботодавець буде готувати документи для офіційного прийняття вас у штат.

"Якщо вам нав'язливо пропонують роботу з високою зарплатою без досвіду роботи або конкретних професійних навичок, варто також кілька разів замислитися", – пояснює експертка.

В Україні в зв'язку з пандемією коронавірусу, погіршенням економічної ситуації кількість безробітних стрімко збільшилася. У цій ситуації претенденти готові розглянути всі пропозиції, навіть якщо вони викликають сумніви.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...