Будьте обережні! - Шахраї в Україні освоїли нову схему

Кіберзлочинці постійно вдосконалюють способи обману...

В Україні активізувалися аферисти, які полюють за персональними даними. Так, група зловмисників виманила у сотень українців адреси і номери телефонів, пропонуючи безкоштовні брендові кросівки, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Однією з жертв такого фішингу (тобто викрадення даних) стала Оксана Коваленко. Вона, отримавши в мережі повідомлення про розіграш одягу і взуття, покликала людей за посиланням. Такі ж повідомлення з оголошенням щедрої акції з нагоди 95-річчя відомого бренду отримали і колеги Оксани. І акція ні у кого не викликала сумнівів.

Подібними кіберзлочинами вже давно займаються на Заході, а тепер віртуальні зловмисники адаптувалися і в українських реаліях. "Дуже дешево зробити атаку такого типу. Шахраї весь час удосконалюють свої схеми. І це фактично не стосується технічних моментів – це соціальна інженерія", – пояснює фахівець "Лабораторії цифрової безпеки" Максим Луночкін.

Фахівці кажуть, що в таких випадках жертви самі йдуть в лапи шахраїв, тому що хочуть отримати побільше безкоштовного. "У першу чергу, ви, коли натискаєте на посилання, даєте згоду на збір вашої інформації. Це відбувається в автоматичному режимі", – відзначає IT-фахівець Олександр Кушнір.

А ось з якою метою і коли ця інформація буде використана, відомо лише шахраям. Одні жертви з часом починають отримувати маркетинговий спам, інші – виявляються під контролем кіберзлочинців, які прослуховують їх телефон. "Якщо ви все ж помітили підозрілу активність, рекомендую зайти в налаштування акаунтів, якщо ви технічно просунута людина. Якщо немає – зверніться в технічну службу підтримки", – радить Луночкін.

Найважливіше правило – уважно моніторити самі повідомлення і користувачів, які їх надсилають.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...