Будьте обережні! - В Україні з'явилася нова шахрайська схема

Нещодавно кіберполіція викрила банду, яка таким чином обкрадала банківські рахунки українців.

В Україні з'явилися постраждалі від нової шахрайської схеми. Зловмисники дублюють SIM-карту мобільного телефону і виводять гроші з кредитки, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Журналісти зустрілися з однією з жертв такої схеми. Киянку Марину обдурив сусід, який зняв з картки Марини понад 3 000 гривень. "Сусід зробив мій номер собі на телефон, абсолютно ідентичний моєму номеру. Йому приходили повідомлення з підтвердженням про оплату послуги чи товару через інтернет. І з моєї картки списувалися гроші", - каже потерпіла.
Деталі злочину Марина дізналася вже у відділку поліції, коли злодія викрили. Схема шахрайства полягає в тому, щоб вивідати дані банківської картки та отримати доступ до номера мобільного, який прив'язаний до кредитки. Для цього достатньо знати три останні операцій по телефону. "Шахрай може на вашу карту закинути три рази по десять гривень і сказати: ось, на моїй "сімці" приходило по десять гривень. Може три рази вам зателефонувати і сказати - ось саме з цих номерів були дзвінки", - розповів директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов.
Тільки в столиці за останні два місяці так обдурили близько 20 осіб, говорять в Асоціації платіжних систем. І радять як захиститися від шахраїв. "Щоб запобігти перехопленню SIM-карти, вам потрібно зробити ксерокопії документів, прийти до оператора і сказати: "Я хочу щоб ці дані зберігалися у вас", - пояснює Карпов.
Можна також прив'язати номер телефону до паспорту або ідентифікаційного коду. Така форма обслуговування - контрактна - не дозволить без відома власника номера вчиняти будь-які маніпуляції.
Також не слід надмірно "світити" в соціальних мережах і сам номер, який використовується для банкінгу. А міняти карти, які дають можливість відкривати доступ до рахунків, з міркувань безпеки слід мінімум три рази на рік.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...