Будьте обережні: Надмірна відповідальність шкодить здоров'ю

Надмірне відчуття відповідальності загрожує розвитком обсесивно-компульсивного або генералізованого тривожного розладів.

У групу підвищеного ризику входять люди, звиклі звинувачувати себе у випадку невдалого завершення дорученої колективу справи й схильні з головою занурюватися в ту чи іншу проблему та брати на себе повну відповідальність за її вирішення, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

У разі розвитку ОКР виникають нав'язливі лячні думки, які часто змушують вдаватися до ритуальних дій задля зняття внутрішнього напруження, зменшення відчуття тривоги й спроби запобігти небажаним подіям. У випадку появи ГТР з'являється стійка ні з чим не пов'язана тривога, яка важко піддається контролю.

Щоб уникнути негативних наслідків схильності брати на себе завелику відповідальність, слід навчитися раціонально оцінювати свої можливості й усвідомлювати межі того, що дійсно знаходиться під вашим контролем.

Зменшити ризик також можна вдавшись до таких дій:

1. Медитувати, практикувати глибоке дихання. Одна із дієвих вправ проти стресу: 1) закрийте пальцем одну ніздрю, 2) вільною видихніть, глибоко втягніть нею повітря й утримайте його на короткий час, видихніть і знову вдихніть. Повторіть те ж саме з іншою ніздрею.

2. Проводити час на природі. В ідеалі — мінімум 20 хвилин щодня. Причому протягом усього цього часу важливо не користуватися жодними гаджетами.

3. Більше рухатися. Доведено, що фізичне навантаження допомагає зменшити симптоми підвищеної тривожності й ОКР. Не обов'язково весь час проводити в спортзалі, достатньо влаштовувати собі піші прогулянки або пробіжку.

4. Відстежувати свої симптоми. Коли відчуваєте занепокоєння, записуйте на папері, що думаєте в цей момент і до яких дій вдаєтесь. Це допоможе виявити, що саме провокує появу занепокоєння й у подальшому уникати цих факторів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...