Будьте обережні: В які пастки потрапляють українські заробітчани за кордоном

Українці, які кинулися за кордон у пошуках хорошого заробітку, часто опиняються в ситуації, коли у них відбирають паспорти і вони не можуть не те , щоб додому поїхати, але і навіть звернутися за допомогою.

Від таких неприємностей не застраховані навіть ті, хто офіційно оформляє собі біометричний паспорт і їде в безвізові країни, передають Патріоти України з посиланням на 112.ua.

"Ми зараз займаємося випадком хлопця, якого в Польщу запросив його давній знайомий. Він працював у передмісті Варшави в таксі Uber. Хлопець приїхав по безвизу (на 90 днів). Працював 2 місяці. Йому надали житло і автомобіль. Хлопець 2 місяці пропрацював, і йому сказали, що він винен 1500 злотих. Забрали у нього паспорт і сказали, щоб відпрацьовував. В результаті у нього зараз немає паспорта, і він не може повернутися в Україну, при цьому у нього закінчується термін дозволу на перебування в країні", - розповіла журналіст Олена Голубєва.

Молодий чоловік звернувся в посольство, щоб зробити новий документ, але там йому повідомили, що за виготовлення документа потрібно заплатити гроші, яких у нього немає. Крім того, у нього не було житла і йому довелося ночувати прямо в машині. Допомога українцю надала Міжнародна організації міграції, яка надала йому житло і продукти харчування. Голова профспілки "Трудова солідарність" Віталій Махинько повідомив, що українцю допомогли ініціювати звернення в поліцію і питання вже вирішується.

Як пояснюють експерти, якщо у таких ситуаціях люди починають скаржитися, то їх просто викидають на вулицю, без грошей і документів. У Польщі дуже часто українці залишаються без зарплати за останній місяць роботи. Однак подібні ситуації бувають також у Чехії, Норвегії, Фінляндії та Бельгії.

Експерт з питань трудової міграції в Норвегію Денис Вороненков пояснив, що в більшості країн таких працівників вважають нелегалами і ставлення до них відповідне.

"Ти ніяк не захищений, не можеш звернутися в поліцію, розраховувати на медичну допомогу. Був випадок, коли українець, який працював нелегально, зламав ногу. Йому не допомогли ні в одному лікувальному закладі Норвегії, тому що у нього не було страховки. Всі відмовили. Довелося самому, за допомогою знайомої медсестри, теж, до речі, українки, накладати собі шину", — розповів Вороненков.

Однак є й зворотна сторона медалі – у ЄС недолюблюють працівників з пострадянського простору, так як часто стикалися з тим, що вони часто залишають роботу і йдуть на більш прибуткову.

"Якщо знаходять десь оплату вище, вони просто розвертаються і їдуть, не кажучи ні слова. З іншого боку, роботодавцям доводиться миритися з українськими трудовими мігрантами, тому що їх праця набагато дешевше, ніж громадян Євросоюзу", — пояснив Вороненков.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...