З кожним роком овочі сімейства хрестоцвітих набувають все більшу популярність, завдяки своїм корисним властивостям. Про те, чому варто їх включити в раціон кожному розповіла в Instagram дієтолог Тіана Фіалкова, передають Патріоти України.
Вони низькокалорійні, містять ряд вітамінів, мінералів і антиоксидантів, найвідомішим з яких є індол-3 карбінол. Ця речовина володіє широким спектром дії і використовується для профілактики багатьох проблем зі здоров'ям, у тому числі онкологічних захворювань.
Корисні властивості хрестоцвітих:
Антираковые властивості
Глюкозинолат - речовина, яка у великій кількості міститься в хрестоцвітних і під дією ферментів в процесі травлення перетворюється в ізотіоцианат і сульфорафан - потужні протиракові компоненти. Глюкозинолати містяться у всіх хрестоцвітних овочах, але найсильніші антиракові властивості у брокколі.
Для отримання найбільш ефективних речовин вживайте в їжу триденні паростки брокколі, в них міститься у 50 разів більша біологічна активність, ніж у вирощених овочах. Для профілактики раку додайте в свій раціон більше свіжих хрестоцвітих, адже термічна обробка руйнує захисні властивості овочів до 70-30%.
Для захисту глюкозинолата від руйнування при термічній обробці, поріжте овочі і залиште на 40 хвилин перед приготуванням. Антиракові речовини стануть менш схильні до високих температур, але для збереження максимальної кількості корисних елементів скоротіть час готування овочів до мінімуму.
До овочів сімейства хрестоцвітних відносяться:
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...