Лікарка-дієтологиня Тамара Прунцева розповіла, які продукти прискорюють старіння організму і що слід включити в раціон, щоб продовжити свою молодість, передають Патріоти України з посиланням на АіФ.
Шкідливими дієтологиня назвала активно перероблені продукти, в яких містяться щонайменше п'ять добавок – барвники, ароматизатори, консерванти, згущувачі та інші. У цю категорію входять сосиски, ковбаси, магазинні котлети та інші напівфабрикати, випічка, молочні десерти, газована вода.
Вчені вважають, що при незбалансованому харчуванні скорочуються ділянки хромосом – тіломіри, що відповідальні за старіння. Згідно з іншою теорією, старіння шкіри та організму відбувається через збільшення кількості вільних радикалів у клітинах. Вони утворюються зокрема при термічній обробці вживаних продуктів.
"Дію перероблених продуктів можуть нейтралізувати складні вуглеводи. Вони здатні зв'язувати надлишки глюкози і тим самим нормалізувати рівень цукру у крові", – розповіла Прунцева.
Дієтологиня порекомендувала включити в раціон хліб, крупи, макарони з твердих сортів пшениці, а також вживати близько 400 грамів фруктів і овочів на добу. Не менш важливо стежити за кількістю і якістю білка.
"Котлета з бургера, сирокопчена ковбаса або сосиски містять не стільки білок, скільки жири і різні підсилювачі смаку, тому ці продукти не заповнять нестачу білка, на відміну від риби, птиці, нежирного м'яса, сиру або яєць", – додала лікарка.
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...