Але мало хто знає, що крім корисних властивостей, перець містить токсичну речовину – соланін. Його кількість зменшується в міру дозрівання плоду: зелений є незрілою формою, жовтий – проміжний стан, а червоний – справжній колір стиглого перцю. Відповідно, в зеленому набагато більше соланіну, ніж в жовтому і червоному, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.
Нині можна вибирати та отримувати перець безпосередньо потрібного кольору. Але за словами дієтологині Федеріки Порталез, літо – єдиний сезон, протягом якого його слід вживати. Не рекомендується в міжсезоння їсти перець, вирощений в теплицях. Тільки сонце і високі літні температури можуть знизити кількість соланіну нижче рівня токсичності.
Що стосується поживних властивостей, перець особливо багатий на вітамін С, але також містить багато інших, не менш необхідних для здоров'я речовин, таких як білки, мінеральні солі, цукор і численні вітаміни, включаючи провітамін А, вітаміни групи В і вітамін Р.
Залежно від кольору, кількість вітамінів трохи змінюється: в жовтому перці більше К, в червоному – С, а зелений – найбагатший на хлорофіл.
Вона багато в чому залежить від того, як він вживається. Як пояснює дієтологиня, в більшості випадків перець краще засвоюється, коли його їдять в сирому вигляді або готують на олії (в сковороді з часником або цибулею). Крім того, для більшої ефективності можна додавати лимон або оцет.
Також важливі комбінації: перець ідеально підходить до білого м'яса та риби, але його складніше перетравлювати, якщо вживати разом з яйцями, бобовими або сирами. Нарешті, ідеальне поєднання з макаронами, кус-кусом, рисом або іншими злаками.
Приготований смажений перець помітно впливає на перистальтику, що робить його особливо придатним у разі закрепу для поліпшення роботи кишківника. Однак через проносний ефект він протипоказаний тим, хто страждає від коліту або інших патологій, таких як діарея, хвороба Крона, дивертикуліт. Також перець може посилити симптоми гастриту.
З іншого боку, його рекомендується їсти тим, хто хоче схуднути, тому що в ньому дуже мало цукру. Крім того, він має сечогінну і дренувальну дію, що особливо корисно в разі затримки води.
Часто перець їдять сирим в салатах. Сприятливі ефекти такі ж, як і для приготованого продукту, але в сирому вигляді всі вітаміни залишаються недоторканими. Зокрема, вміст вітаміну С буде вищим.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...