Будьте здорові! Названо продукти, які сприяють переїданню

У дослідженні взяли участь 20 здорових добровольців, які протягом двох тижнів дотримувалися двох різних дієт.

Вперше міжнародна група дослідників перевірила корисні властивості оброблених продуктів і порівняла їх з їжею, яка не проходила попередню обробку, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Вчені уточнили, що необроблені продукти - це свіжі овочі, фрукти і горіхи, а оброблені - ті, що пройшли процес варіння або смаження, а також напівфабрикати.

У дослідженні взяли участь 20 здорових добровольців, які протягом двох тижнів дотримувалися двох різних дієт.

Першій групі запропонували харчуватися тільки необробленими продуктами, а другі вживали їжу, що пройшла глибоку переробку - варені овочі, хліб, сосиски, напівфабрикати і так далі. Для точних результатів енергетична цінність, калорії і кількість цукру в двох дієтах було однаковим.
В кінці експерименту вчені перевірили здоров'я учасників, взявши у них аналіз крові і сечі, а також вимірявши їх параметри і вага. Виявилося, що люди, що харчувалися необробленої їжею й наситилися набагато раніше, а друга група споживала більше калорій і набирала зайву вагу.
Як і передбачалося, учасники другої групи додали в середньому 0,9 кг, з'їдаючи на 500 калорій в день більше, ніж добровольці, що харчувалися свіжими овочами та фруктами.
Але додаткові дослідження показали, що обробка їжі не впливає на переїдання, і головна причина набору ваги крилася в іншому.
«Можливо, щось є в текстурі або сенсорних якостях обробленої їжі, що змушує поглинати її швидше. Якщо ви їсте занадто швидко, шлунково-кишковий тракт не встигає отримати сигнал від мозку про насичення. Коли таке відбувається, легко можна з'їсти зайвого. Як правило, люди повільніше їли овочі і фрукти, і їм вистачало всього лише кілька шматочків, щоб насититися. Бутерброди і інші оброблені продукти з'їдалися швидше, і учасники не завжди могли контролювати відчуття насичення і об'їдалися », - вважають дослідники.

Аналіз крові учасників також виявив дещо цікаве: у тих, хто сидів на дієті з необробленої їжі, підвищився рівень гормону PYY, який пригнічує апетит. Крім того, у них знижувався рівень греліну, гормону голоду.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...