Будьте здорові! У чому секрет середземноморської дієти

Цей тип харчування дуже популярний — і не без причин.

Про це у своєму блозі пише лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.

"Про середземноморську дієту не чули хіба мої коти. Саме на неї радять орієнтуватися лікарі, коли мова йде про здоров’я і довголіття. Чому?

Бо у ній є багато того, що потребує наше тіло, щоб довго не «ламатися»:

— зелень, бо у ній фолати, які потрібні судинам, щоб вони були чистими та еластичними, щоб не було запалень, інсультів та інфарктів (а судини різного калібру в нас всюди);

— різнокольорові овочі, наповнені рослинними пігментами, які мають позитивний вплив на різні процеси (від зменшення запалень, «ремонту» внутрішньоклітинних поломок, до профілактики розладів мозку та протиракових ефектів);

— пряні трави, часник, в мікродозах мають концентрати фітонутрієнтів, які є горметинами, тобто діють, як незначний стресовий фактор, активуючи при цьому гени, пов’язані з довголіттям, що покращує роботу всього організму (травлення, детоксикацію);

— йогурт, як джерело легкозасвоюваного білка, кисломолочних корисних бактерій і основа для приготування різноманітних страв

— горіхи та оливкова олія, які дають корисні жири — рослинні омега-3 та омега-9, що діють по принципу синергізму, підсилюють дію один одного.

За цим же принципом можемо готувати і ми, створюючи наповнені цими всіма цінними інгредієнтами, страви.

Сьогодні я приготувала закуску, яка поширена на Балканах, і без якої майже не обходиться жодна трапеза. Придумайте назву!

Текст пу

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...