Будьте здорові! - Все, що необхідно знати про холестерин

Не у всіх хвороб є симптоми, всі ми про це знаємо. Але в сучасному світі є способи діагностувати ймовірність потрапляння в зону ризику і навіть запобігти серйозним захворюванням. Все, що для цього потрібно - вчасно сходити до лікаря.

Як часто ти перевіряєш рівень холестерину в крові? А що знаєш про підвищений холестерин? Здається прийшов час поговорити про те, чому так важливо знати, чи все у тебе в нормі і як знизити холестерин, якщо раптом ти потрапила в зону ризику, передають Патріоти України з посиланням на tochka.net.

  • Що таке холестерин

Холестерин - це органічна сполука, яка потрапляє в організм при прийомі їжі, а також синтезується печінкою. Іншими словами (простими), холестерин - це жир. Він має дуже велике значення для всього організму - його стану і функціонування. Наприклад, одна з важливих функцій холестерину в тому, що з нього синтезується безліч гормонів, які в свою чергу відповідають за імунітет.

Важливо: всі люди, які досягли 20 років, обов'язково повинні перевіряти рівень холестерину не рідше ніж раз на 5 років.

Робити це потрібно як мінімум тому, що підвищений холестерин може сигналізувати про серйозні проблеми в організмі і навіть хронічні захворювання, про які ми ніколи не здогадувалися.

Давай розберемося, звідки береться підвищений холестерин?

Всупереч поширеному переконанню, то, що ми їмо, не сильно впливає на загальну картину. Так, 70% холестерину в організмі синтезується безпосередньо самим організмом, а лише 30% - ми "з'їдаємо" разом з їжею.

Причина №1 - спадковість. Саме спадкові захворювання, такі як дисбеталіпопротеїнемія і гіперхолестеринемія можуть бути причиною підвищеного холестерину.

Причина №2 - ряд наступних захворювань:

  1. Цукровий діабет;
  2. Хвороби нирок або печінки;
  3. Ожиріння;
  4. Гіпертонія;
  5. Захворювання підшлункової залози.

Куріння і надмірне вживання алкоголю також може вплинути на зміну рівня холестерину.

Коли надлишковий холестерин циркулює по нашому організму, він злипається і накопичується в артеріях. Цей процес перешкоджає кровотоку, а це, в свою чергу, може призвести до кисневого голодування.

Важливо знати: що небезпечний не тільки надлишок холестерину, але і його недолік. Знижений холестерин тягне за собою ряд серйозних захворювань (розвитку остеопорозу, діабету, геморагічного інсульту і навіть депресії), а також впливає на здатність завести дітей.

  • Як знизити рівень холестерину в крові

Всім людям, у яких рівень холестерину в крові підвищений, варто не зволікати і почати реагувати якомога раніше. У зворотньому випадку, можна посприяти розвитку ішемічних хвороб і серцевого нападу.

Якщо у тебе підвищений холестерин, тобі необхідно відмовитися від шкідливих звичок, регулярно займатися спортом і підтримувати нормальну вагу. Їж побільше овочів і фруктів, багатих на клітковину (авокадо, яблуко, банан, гарбуз) і цільнозернові крупи (ячмінь, кіноа, рис).

Будь обережна: підвищений холестерин не проявляється симптомами. Тому за його рівнем треба стежити і перевірятися раз на 5 років.

  • Дієта при підвищеному холестерин

Існує кілька видів продуктів, в яких міститься жир: хороші, погані і дуже погані.

  1. Хороші жири - це авокадо, фундук, оливкова олія, риба, насіння льону та ін.
  2. Погані жири - це вершкове масло, сало, м'ясо з жиром.
  3. А дуже погані жири, це транс-жири. Печиво, торти, картопля фрі, маргарин, попкорн, чіпси.

Для того, щоб знизити рівень холестерину, треба виключити всі можливі транс-жири з раціону і більше налягати на білок (нежирне м'ясо, риба).

Бобові, каші, горіхи і м'ясо птиці, а також свіжі фрукти і овочі - союзники. А ось все масло, крім оливкової, жирна їжа і швидкі вуглеводи (газовані напої, кекси, еклери) - вороги.

  • Наслідки появи холестерину

При відхиленні від норми, холестерин накопичується на стінках судин і звужує їх. Саме тому у людини можуть виникнути захворювання серця або ішемічна хвороба, а також атеросклероз. До того ж, підвищений холестерин може викликати інфаркт або інсульт.

Ось що радить доктор Євдокименко на своєму YouTube-каналі.

Не ігноруй перевірки і будь здорова!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...