"Була актуальна для іншої епохи": "Формула Штайнмаєра вже давно мертва", - Бутусов

Застарілі інструменти жодної перспективи не мають.

Юрій Бутусов

Про це журналіст, головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов розповів в ефірі ObozTV, передають Патріоти України.

"Я написав свої відгуки про цю зустріч і взагалі про "формулу Штайнмаєра". Я написав у статті, що "Формула Штайнмаєра" вже давно мертва, і президент не зможе використати її як інструмент для укладення мирної угоди.

Насправді, це було одним із тимчасових рішень, проміжних, у ході перемовного процесу на кінці 2014 – початку 2015 рр. Тобто це було актуально, "Формула Штайнмаєра", як і інші ініціативи, були для іншої епохи і для інших часів, інших рішень. І використовувати це зараз можна виключно, як таку фігуру мови. Тобто, ми це обговорюємо, тому що це колись хтось придумав. Я думаю, що ці застарілі інструменти жодної перспективи не мають.

"Формула Штайнмаєра" не охоплює багато інших складових, які мають передбачати врегулювання. Тому я не вважаю, що вона зараз може щось вирішити. Але, в принципі, як частину дипломатичного категоріального апарату під час політичного дипломатичного тиску на Російську Федерацію, ці слова "Формула Штайнмаєра" вживати можна.

Я вважаю, що головна проблема України – що відсутня єдина стратегія у протидії протистояння із Російською Федерацією. Це була проблема Порошенка, і зараз ті самі проблеми повторює повністю Зеленський. Він бере старі формули Порошенка, старі напрацювання і думає, що, завдяки його натхненню і наполегливості, ці старі формулювання оживуть.

Я думаю, що час змінився, і перемовини з Росією можуть бути успішними, тільки коли Росія побачить протистояння на всіх фронтах – на інформаційному, військовому, економічному. І тоді політичні інструменти будуть мати якусь вагу в розмові з Путіним.

Насправді, треба розуміти, що для Путіна не важливо, й досі не має ніякої ваги дипломатичне намагання України якимось чином змусити Путіна до миру. Тому для Росії формула і обговорення формули – це звичний шлях затягування будь-якого процесу. Ми бачимо зараз, що всі ці розмови використовує Путін і його представник Гризлов у тристоронній контактній групі виключно, щоб обговорювати щось та імітувати переговорний процес.

Поки Україна не набере спроможності як держава більш ефективно протистояти Росії та здорожчувати конфлікт кожен день для Росії, не буде ніяких стимулів для Путіна щось змінювати в його позиції по Донбасу."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...