Була білою, а стала фіолетовою: На Київщині вивели нові сорти картоплі

Селекціонери з села Немішаєве Київської області вивели два особливих сорти картоплі - рожеву "Солоху" і фіолетову "Хортицю". На їх створення вчені витратили 10 років.

Процес вирощування кольорової картоплі копіткий: спочатку паростки розвиваються в лабораторних умовах в пробірках. А після того, як наберуть достатньо сил, відправляються в спеціальні холодильники, передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні.

- І лише коли на вулиці настає необхідна температура, ми пересаджуємо картоплю у відкритий грунт, - розповідає лаборант Ірина Тимошенко. - Таку картоплю можна сміливо подавати в пюре, в тушкованому вигляді, дитячому харчуванні, чіпсах та інших стравах. Вона нічим звичайній картоплі не поступається, а за смаком і корисністю навіть краще.
Завідуюча відділом науково-інформаційного та консалтингового забезпечення Інституту картоплярства НААН Світлана Шмунь запевняє - в фіолетовій і рожевій картоплі містяться антиоксиданти, які виводять з організму шкідливі речовини. А при регулярному вживанні перешкоджають старінню людини.
Є й протипоказання: вона не рекомендується людям зі зниженим тиском. А ось для людей, які страждають від підвищеного тиску, виявиться корисною.
За смаком "Солоха" і "Хортиця" нагадують горіх. Це вдалося отримати, схрестивши дикі африканські і екваторіальні сорти картоплі.
Купити урожай диво-картоплі можна в спеціалізованому магазині в Немішаєвому, що належить НААН. Ціна 10 грн за кіло. А в інтернеті "заламують" за півкіло "Хортиці" 60 гривень, а за "Солоху" - 68 гривень.
Чи заполонить кольорова картопля поля всієї країни? Поки незрозуміло. Але любителі вирощувати екзотику на своїх городах і в теплицях вже взяли собі "Хортицю" і "Солоху" на озброєння, і відгуки про неї поки позитивні.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...