Було лише 25 років, коли її розстріляли постановою трійки НКВД за "шпигунську діяльність на користь уряду Японії"

Кожного року у третю неділю травня українці вшановують пам’ять Великого терору.

Про це в дописі Українського інституту національної пам'яті на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"Марія Баглій-Іваненко народилася у 1912 році в селі Обиходи, Київської області. Їй було лише 25 років, коли її розстріляли 4 лютого 1938 року за постановою трійки НКВД за “шпигунську діяльність на користь уряду Японії”. Вона працювала кравчинею в Києві.

Кожного року у третю неділю травня українці вшановують пам’ять Великого терору. Політичні репресії — це переслідування особи чи групи в суспільстві з політичних міркувань, з метою обмеження або запобігання їх здатності брати участь у політичному житті суспільства, зменшуючи таким чином їхні позиції серед своїх співгромадян.

Сьогодні ми можемо не відчувати на індивідуальному рівні репресій у Совєцькому Союзі, але ми точно кожного дня маємо справу з їхніми наслідками як держава, як спільнота і як нація. Більшовицький режим замордував сотні тисяч людей, які повинні були жити і творити. Втрата незалежності повернулась до українців засланнями, катуваннями та кулями в потилиці. Для решти — постійним страхом вільно спілкуватись, об’єднуватись, вірити і довіряти.

81 рік тому у цей день у Києві — 19 травня 1938 року у в’язницях НКВД було розстріляно 563 людини. Розстріли, як правило, проводилися на подвір’ях в’язниць, у підвалах НКВД або безпосередньо перед похованням. Спочатку для масових поховань відводилися спецділянки цвинтарів. У пік репресій з метою приховати масштаби злочину енкавидисти змінили цю практику. У фруктових садах, парках, приміських лісах викопувались траншеї для поховань, часто трупи засипалися негашеним вапном.

На таємній спецділянці НКВД УРСР у Биківнянському лісі, на думку істориків, загальна кількість розстріляних та похованих може становити від 20 до 100 тисяч осіб. Тут священики й науковці, селяни та робітники, художники й письменники, актори й інженери, композитори й держслужбовці. Їхні життя були брутально перервані в рамках виконання чергового “плану” Сталіна з розбудови комуністичного раю. Биківнянські могили — братські, але не безіменні.

Розвинені спільноти і нації від інших відрізняє спроможність пам’ятати найстрашніші сторінки своєї історії і не ховатись від них, а брати від них силу. Силу поширювати правду про тих, хто не може розповісти про себе. Силу берегти одне одного і світ від зла.

Це наше минуле. Нехай воно робить нас сильнішими. Пам’ятаймо."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...