Бунт у Кропивницькому СІЗО: В ізоляторі почалася спецоперація (відео)

Підрозділи спецпризначення наводять лад у Кропивницькому СІЗО. У середу, 18 грудня, в установі розпочалися обшуки у камерах та адміністрації закладу. Крім того, в ізоляторі запровадили особливий стан.

Від ранку Кропивницький слідчий ізолятор оточений Нацгвардією. У середині перебувають спецпідрозділи поліції. На допомогу місцевим прибули правоохоронці з інших міст, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Це наслідок бунту, який трапився у СІЗО два дні тому. За офіційними даними, один з утримуваних напав і побив психологиню установи, а потім підбурив решту в'язнів, які повиходили з камер і мало не рознесли СІЗО. Тоді адміністрація закладу запевнила, що ситуацію вдалося стабілізувати, але в ізоляторі почалася спецоперація.

У камерах та кабінетах чиновників тривають обшуки. Прокуратура відкрила два кримінальні провадження -за фактом побиття співробітника та щодо адміністрації СІЗО. "За фактом службової недбалості відносно адміністрації Кіровоградського слідчого ізолятора. В установі було пошкоджено майно. Зокрема, побиті вікна та пошкоджені двері", - каже речниця прокуратури Наталя Алєксєєнко.

Від сьогодні там посилена охорона, скасовані усі побачення, заборонено передавати передачі. До таких заходів вдалися після бунту арештантів два дні тому. За офіційними даними, один з утримуваних напав і побив психологиню установи, а потім підбурив решту арештантів. Ті повиходили з камер і мало не рознесли СІЗО.

Під СІЗО чергують родичі утримуваних. Вони розповідають, що від ранку зв'язку із ними немає. За їхніми словами, напередодні в'язні запевняли, що бунту не було. У СІЗО не зачинялися камери, туди проносили наркотики та інші заборонені предмети, а у кримінальних авторитетів були особливі привілеї.

У прокуратурі кажуть, що не раз повідомляли Пенітенціарну службу. "Доводили до відома про ті масштабні порушення, які мають місце в цій установі. Ми пишемо відповідні листи. У цьому році таких листів відправлено понад 20. На жаль, ми отримуємо банальні відписки", - пояснила Наталя Алєксєєнко.

Відреагували лише після бунту. "Що стосується групи осіб, яка намагалась дестабілізувати обстановку в СІЗО, то вони ізольовані від інших арештованих, з ними ведуться слідчі дії. Так званого смотрящого за установою ув‘язненого М. передано Національній поліції", - розповів начальник адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України Василь Коробко.

Внаслідок усіх цих подій у Кропивницькому слідчому ізоляторі запровадили особливий стан. Тут віднині не прийматимуть ані відвідувачів, ані передач. Триватиме цей стан щонайменше місяць.

До своїх підзахисних не можуть потрапити і адвокати. "Я попросив, щоб наказ хоч надали. Ознайомили з наказом, на підставці чого цей режим особовий запровадили", - розповів адвокат Генадій Чорногор.

Про те, чи не порушили під час спецзаходів прав ув'язнених приїхав перевірити представник уповноваженого з прав людини. "Сталась спроба дестабілізації ситуації в даній установі – в слідчому ізоляторі. Зараз ми повторно проведемо моніторинг і встановимо наявність чи відсутність скарг від ув'язнених", - пояснив представник уповноваженого з прав людини у кіровоградській області Олег Кошовий.

У самому ізоляторі ситуацію поки що не коментують. Не на камеру кажуть, що у закладі очікують на масштабні кадрові зміни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...