"Бий або біжи": Науковці з'ясували причини різної реакції людей на стрес

Фахівці виявили новий відповідальний за реакції організму гормон, який виробляють людські кістки.

Білок в людських кістках може бути причиною реакції організму на стрес, передають Патріоти України з посиланням на Scientific American.

Журнал розповів, що протягом десятиліть вчені вважали гормони, що виділяються залозами, причиною реакції «бий або біжи» у відповідь на стресові ситуації. Тепер фахівці виявили новий відповідальний за реакції організму гормон остеокальцин, який виробляють людські кістки.

Лікар і генетик Джерард Карсенті з Колумбійського університету вивчав остеокальцин протягом 20 років. Він спільно з колегами виявив, що піддослідні миші, у яких була відсутня ця речовина, страждали ожирінням і не розмножувалися. Цей факт змусив вченого припустити, що остеокальцин є гормоном, який виділяється зі скелета в кров, щоб допомогти регулювати різні функції організму.

Дослідники спробували «відключити» вироблення даної речовини в кістках у мишей і виявили, що тварини демонстрували набагато м'якші зміни. У них була менша частота серцевих скорочень, не росла температура і не підвищувався рівень глюкози в крові. Це довело теорію про те, що остеокальцин грав роль в реакції на стрес.

Невролог з Університету Цинциннаті Джеймс Герман зазначив, що його колеги зробили дуже цікаве відкриття. На його думку, зараз люди розуміють стрес занадто спрощено. Герман додав, що хімічні елементи з інших частин тіла також впливають на стрес. Він розповів, що раніше пов'язав в своїх експериментах стрес з речовинами, які виділяються жиром.

Остеокальцин - основний білок кістки, який бере участь у формуванні кісткової тканини. Вчені вперше виявили однойменний гормон, відповідальний за прояви стресу.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...