Не могла дихати, синіли губи: Через байдужість лікарів на Прикарпатті померла жінка

На Прикарпатті лікарі опинилися в центрі скандалу - вони відмовилися допомогти жінці та понад чотири години тримали її в приймальному відділенні. А потім відправили в іншу лікарню - хвора жінка померла дорогою.

Вона ніколи не могла б подумати, що звичайний похід до поліклініки виявиться для її мами Розалії - останнім. Наталя Чекаловська розповідає: її мати, якій було 68 років, останнім часом почала скаржитися на безсоння та задуху. Тож вони разом пішли до сімейного лікаря. У поліклініці пані Розалії зробили рентген, і терміново відправили в лікарню, передають Патріоти України з посиланням на Подробності.

Наталія Чекаловська, дочка померлої пацієнтки: "Тому що погана ситуація: двостороння пневмонія - це треба терміново лікувати. Зразу в реанімаційне відділення. І каже: вже кардіограму серця, не підете - то вже зроблять на місці".

"Швидка" доправила жінку в Калуську районну лікарню. У приймальному відділенні її оглянув лікар і направив до кардіолога. Та виявилося, кардіологія - на карантині! Бо напередодні там виявили коронавірус у пацієнта і медсестри. Почали телефонувати в пульмонологію. Коли й там проігнорували, викликали лікаря з реанімації.

Наталія Чекаловська: "Послухала, направлення навіть не дивилася, сіла писати. І цей хлопець каже: візьміть її в реанімацію, направлення є, дайте їй чимось подихати. А вона - "кисню нема, щоб подихати, я зі своєї сторони не бачу ніяких проблем, то не мій пацієнт". Ми просиділи чотири години. А мама вже на кушетці - я бачу, що погано губи сині, задихатися."

Та ніхто на це не звертав уваги, каже Наталя! Усе, що зробили медики - це кардіограму і тест на коронавірус. Після чого маму з дочкою виставили в коридор та порадили їхати в сусідню лікарню.

Наталія Чекаловська: "Я кажу, то надайте нам будь-ласка "швидку", щоб ми доїхали. Ви знаєте, "це перевезення самостійно, ми "швидку" не надаємо".

Наталія викликала таксі. Та не встигли вони від'їхати, як мама знепритомніла і почала задихатися. Вони кинулись назад до лікарні.

Наталія Чекаловська: "Вони завозять нас в оглядову, я кричу: "де лікарі?" - коридор пустий! Я 10-15 хвилин кричала. Вона виходить і каже: "вибачайте, нам не вдалося спасти вашу маму".

За попередніми результатами розтину: у хворої обірвався легеневий тромб. Чи можна було врятувати жінку? І як оцінити роботу лікарів, які не допомогли пацієнтці у важкому стані? І замість госпіталізувати - 4 години протримали у приймальному покої?

На всі ці запитання вже шукають відповіді, кажуть у Калуській центральній лікарні. Створили спеціальну комісію та розпочали службове розслідування.

Валерій Паляниця, заступник головного лікаря Калуської ЦРЛ: "Я почав спілкуватися з медпрацівниками, які були задіяні в цій ситуації. Що пояснили на момент звернення: стан не підлягав госпіталізації в реанімаційне відділення. Пневмонія не підтвердилась, - це я вам відповідально заявляю."

Паралельно перевірку розпочали і чиновники. До 2 червня обіцяють перші висновки.

Наталія Табачук, заступник міського голови міста Калуша: "В комісію увійшли представники всіх закладів, в тому числі первинної медикосанітарної допомоги, "швидкої" самої лікарні. І очікуємо представництва з Департаменту охорони здоров'я. Нам виглядає так, що є проблеми, які на жаль могли призвести і до смерті людини."

Тим часом, родичі померлої планують звернутися із заявою ще й до поліції. Кажуть: претензії у них лише до одного медика - працівниці реанімаційного відділення, яка відмовилася госпіталізувати їхню матір.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...