Через невдалу погоду: Україні загрожує дефіцит яблук і картоплі. Що буде з цінами

Експерти прогнозують, що овочі борщового набору виростуть в ціні майже втричі, а яблука - удвічі.

Українців вже лякають рекордні ціни на помідори, але аграрії попереджають: крім дорогих томатів, країну може очікувати дефіцит картоплі і яблук. Через невдалу погоду звичні овочі та фрукти не вродили, а тому ціни на них можуть шокувати вже восени. Найгірший врожай картоплі прогнозують на півдні і в центрі, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Продавщиця Тамара, яка торгує овочами вже близько 10 років, запевняє: в цьому році картопля б'є всі рекорди. Зараз коренеплід продається по 18 гривень за кілограм. Оптом трохи дешевше - по 17 гривень.

За прогнозами, картопля цієї осені - перший претендент на подорожчання. Така ситуація складається через погоду: спочатку по урожаю вдарила спека, а потім - сильні дощі.
"Можливо, що ціна просяде в кінці серпня-початку вересня, але незначно. Тоді люди почнуть масово викопувати картоплю, і, якщо будуть якісь залишки, їх буде ніде зберігати", - розповідає експерт Інституту картоплярства Микола Фурдига.
Продавщиця Зіна пропонує картоплю з власного городу по 12 гривень за кілограм, що дешевше, ніж овоч від великих виробників. Але жінка все одно нарікає на поганий урожай. "У цьому році ні буряка, нічого немає ... Поганий урожай", - каже Зінаїда.
Тому важливий інгредієнт для борщу - другий потенційно дефіцитний овоч. Попри це, на свої буряки Зінаїда обіцяє не піднімати ціни. "Нехай людина купить - такий же пенсіонер ... Якщо не купить дорожче", - зазначає продавщиця.
Але не всі так поступливі, як вона. Покупці вже нарікають на вартість яблук. Вони на третьому місці постраждалих від погоди овочів і фруктів цього сезону. Покупець Інеса згадує, що в минулому році яблука в середині серпня були вдвічі дешевше. Зараз залишки минулого врожаю ще можна купити за 10 гривень за кілограм. А плоди цьогорічного врожаю стоять на п'ять гривень більше.
Брак яблук провокує не тільки поганий урожай, але і неналежні умови зберігання, відзначають фахівці. "В Україні недостатня потужність овоче- та фруктосховищ", - констатує аналітик Марія Красножон.

Експерти прогнозують, що овочі борщового набору виростуть в ціні майже втричі, а яблука - удвічі. Замість дефіцитного вітчизняного товару завезуть імпорт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...