Черговий удар по Росії: "США готуються обвалити рубль, а картель погрожує ударом у відповідь", - ЗМІ

Нафтовий картель ОПЕК готується до удару з боку США. Там можуть ухвалити законопроект, який обвалить ціни на "чорне золото" і вдарить по російському рублю.

У ЗМІ вже з'явилися чутки про те, що якщо американський президент вдасться до таких заходів, долар перестануть використовувати в нафтових угодах. Журналісти з'ясували, чим загрожує ухвалення нового законопроекту проти нафтового картелю, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Головне:

  • Дональд Трамп — затятий противник високих цін на нафту;
  • в США розглядають законопроект, який може зруйнувати ОПЕК;
  • без ОПЕК обсяги видобутку нафти зростатимуть, а ціни — падатимуть;
  • валютні надходження в Росії після зниження цін на нафту скоротяться, а долар для росіян злетить у ціні.

Трамп хоче дешевої нафти, а в Саудівській Аравії обговорюють контрзаходи

"Ціни на нафту стають занадто високими. ОПЕК, будь ласка, розслабтеся і заспокойтеся. Світ не може витримати такого підвищення цін, він крихкий!", — написав кілька тижнів тому у своєму Twitter президент США Дональд Трамп.

Американський лідер — затятий прихильник дешевої нафти. І хоча всередині його країни думки розходяться (чим дорожче "чорне золото", тим вигідніше займатися видобутком сланцевої нафти), сам Трамп залишається непохитним.

В руках у США інструмент, який швидко може обвалити ціни. Так званий законопроект NOPEC. Він передбачає, що антимонопольне законодавство поширюватиметься на Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК). Вони втратять імунітет і за картельну змову проти них можуть ввести санкції. А це, впевнений аналітик Володимир Мазуренко, становитиме загрозу існуванню організації.

Якщо не буде ОПЕК, не буде кому обмежувати обсяги видобутку нафти. Отже, пропозиція на ринку зросте, і ціни поповзуть вниз. NOPEC розробили ще до того, як Трамп прийшов у політику. Але за минулих президентів ніхто не наважувався на такі заходи. Зараз же президент США готовий потужним ударом обвалити ціни на нафту. В усякому разі, якщо вірити його риториці.

Крім того, зараз Трампу треба показати свою силу. Вже за кілька років політику доведеться йти на вибори, а піти після першого терміну — порушити традиції. В американській демократії історично так склалося, що президент "тримається" два терміни. Так було з Обамою, Бушем, Клінтоном та іншими колегами Трампа.

У пресі США здебільшого лунають песимістичні оцінки можливого ухвалення NOPEC. Мовляв, це невигідно сланцевій індустрії, а такий крок може кардинально вдарити по ринку. Незважаючи на це, 7 лютого законопроект схвалив Судовий комітет Палати представників і незабаром документ розгляне нижня палата парламенту.

Низькі ціни на нафту також вдарять і по Росії. Якщо за картельну змову каратимуть, країни просто втратять можливість контролювати видобуток, і змушені будуть знижувати ціни під впливом конкуренції та надлишку "чорного золота".

США і Саудівська Аравія легко переживуть низькі ціни на нафту, а ось Росії буде несолодко, розповідає екс-президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

"США хочуть зайняти вільну нішу. Наприклад, якщо Саудівська Аравія і Америка можуть почуватися досить комфортно навіть за ціни у тридцять доларів за барель і менше, то РФ вже не зможе, адже там верхні пласти вже розроблені і нафту треба видобувати з усе більшої глибини, а це зовсім інша економіка", — пояснив експерт.

Так, щоб обвалити російський рубль, достатньо спровокувати зниження цін на нафту. В ефірі одного з російських телеканалів міністр економрозвитку РФ Максим Орєшкін назвав межу, після якої у рубля почнуться серйозні проблеми — $ 40 за барель. Щоправда, в ухваленому бюджеті закладено прогноз у $63,4. Якщо в середньому за рік "чорне золото" коливатиметься у більш низькому діапазоні, то в Росії можуть виникнути проблеми з виконанням головного фінансового документа.

Саудівська Аравія готує удар у відповідь

Відразу кілька джерел видання Reuters заявили про те, що Саудівська Аравія розглядає можливість відмовитися від доларів при торгівлі нафтою. А це означає, що попит на американську валюту знизиться і її курс впаде. Щоправда, після появи цілої низки подібних новин у Саудівська Аравії заявили: від долара відмовлятися не планують.

Володимир Мазуренко впевнений: джерела міжнародного видання не просто так злили інформацію. "Навіть якщо це були просто розмови, ми розуміємо, що у відповідь на NOPEC можуть бути різні дії", — зазначає аналітик.

Якщо Саудівська Аравія і відмовиться від використання долара і перейде на інші валюти, це призведе до цілої низки проблем, зазначає аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко. "Це однозначно негативно відіб'ється на попиті долара в рамках світу. Але для саудитів це не матиме особливої вигоди, оскільки не всі контрагенти готові приймати інші валюти. Таким чином, їм доведеться конвертуватися все одно в долари", — пояснює експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...