"Червоній руті" - 50: Цікаві факти про легендарну пісню (фото, відео)

Композиція "Червона рута" – одна із всесвітньовідомих українських пісень, автором якої став Володимир Івасюк.

13 вересня 1970 року вперше Чернівецька телестудія транслювала перед багатотисячним натовпом на всю Україну композиції "Червону руту" і "Водограй". На честь ювілею журналісти зібрав цікаві факти про легендарну пісню 70-х років, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Композиція "Червона рута" – одна із всесвітньовідомих українських пісень, автором якої став Володимир Івасюк.

Саме ця композиція стала справжнім хітом серед інших пісень Івасюка. Свою безсмертну пісню автор написав під час навчання у Чернівецькому медичному університеті.

Перша трансляція пісні "Червона рута".

Щоб виконати жіночу партію у "Червоній руті", Івасюку довелося запросити вчительку музичної школи №1 Олену Кузнєцову, оскільки всі роз'їхалися на канікули і не було кому запропонувати цю роль. Разом із нею Івасюк протягом двох тижнів давав життя новій пісні.

Перше публічне виконання пісні "Червона рута" відбулося на сцені Чернівецької філармонії в жовтні 1970 року під час творчого звіту обласної спілки композиторів. Пісню виконав Вижницький ансамбль "Смерічка" Левка Дутковського (солісти Василь Зінкевич і Назарій Яремчук).

Виконання пісні "Червона рути".

Через деякий час композицію вперше записують у виконанні колективу Лева Тарасовича.

Практично через рік у серпні був знятий культовий музичний фільм "Червона рута", в якому солісти ансамблю та викладачка культосвітнього училища Софія Ротару зіграли головні ролі.

У 1971 році "Червона рута" увійшла до двадцятки переможниць першої радянської "Пісні року", що визначаються за листами слухачів і глядачів. На сцені "Останкіно" композицію виконали Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і Володимир Івасюк.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...