Чому ми втрачаємо військових на Донбасі: Експерт назвав дві головні причини

8 військовослужбовців 53 окремої мотопіхотної бригади потрапили в полон 22 травня, випадково опинившись на окупованій території у Донецькій області...

На воєнному КАМАЗі вони проїхали один український КПВВ, але при проходженні другого почали набирати швидкість і попрямували в сторону окупованих територій. Потім їх взяли в полон терористи. Журналісти розпитали у військового експерта Михайла Жирохова, що відбулося насправді і чого очікувати в ситуації, що склалася, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Потрапляння в полон відбувалися постійно відтоді, як дестабілізувалася лінія фронту. І було незрозуміло, де знаходиться ворог, а де наші - люди потрапляли в полон регулярно.

Випадок з потраплянням у полон восьми чоловік пов'язаний з географією і відсутністю дисципліни. Спочатку маршрут цієї машини не пролягав через "жовту" і "червону" зони. Він пролягав виключно через "зелену зону" - звільнений мирний Донбас. Але всі, хто там служив і воював, знають, що є такий шлях, де можна скоротити трохи дорогу. Там є один "чарівний" поворот наліво - ним можна в сторону Курахово дістатися швидше. Я можу тільки припускати, що водій, очевидно, вирішив скоротити дорогу. Але цей поворот він пропустив і поїхав прямо на сторону бойовиків. Тому вони і "рвонули" від нашого блокпоста - у них не було пароля.

Окупаційна "влада" вирішила звинуватити наших хлопців у військових злочинах. Вони подають інформацію про них не як про військовополонених, а як про диверсантів. І нічого міняти не збираються. Якщо в звичайних випадках обміни відбувалися досить швидко, то тут шансів немає. Ні генеральний штаб, ні військове керівництво не виступили з цією заявою. Це може означати, що або відбуваються закулісні переговори, в чому я не певен, або хлопці потрапили в неприємну ситуацію. До того ж, відбувається зміна керівництва.

Захід навряд чи може вплинути на такі дрібні питання, особливо зараз, коли ще не сформулював своє відношення до нової української влади. Наша сторона повинна включити їх до списків на обмін і наполягати, щоб їх обміняли найперше. Це як ситуація з полоненими моряками, які були взагалі захоплені у відкриту. Але тиск Заходу півроку не впливає на рішення Російської Федерації.

Це не свідчить про загострення конфлікту. Це звичайна побутова ситуація, яка виникає, коли військові частини стоять досить довго. Основні проблеми - коли люди думають, що вони вже все знають. Основна загибель військовослужбовців відбувається або в перші два тижні, коли вони прийшли на службу, або в останні, коли вони втрачають почуття небезпеки і з'являється певний кураж. Це дуже страшно в окопній війні. За великим рахунком, там робити нічого і це призводить до того, що почуття страху втрачається.

З приводу інформації, що в Луганській області під час бою зник сапер. Минулого разу, коли це було, - два тижні тому при аналогічних обставинах зник солдат 35-ї окремої бригади морської піхоти, - там було бойове зіткнення. Якщо людина зникла - значить або людина потрапила на своє ж мінне поле, або тіло неможливо винести з місця зіткнення (пізніше стало відомо про загибель українського бійця)."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...