Чи допоможуть вони хворим? В Україну почали завозити "ліки від коронавірусу"

Після того, як з’явилася інформація, що "Плаквеніл" застосовують у разі лікування коронавірусної інфекції препарат зник з полиць українських аптек. Хоча раніше він його ціна складала 500-600 грн за упаковку (60 таблеток).

В Україну завезли першу партію лікарського засобу "Плаквеніл" (Гідроксихлорохін), якими вже понад 30 років лікують малярію, але які раптом показали ефективність при лікуванні хворих на коронавірусну інфекцію. Що це за препарат та де ним вже лікували, - передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

  • Чи можна купити ліки "Плаквеніл" в українських аптеках і яка ціна

Станом на ранок 3 квітня "Плаквеніл" не можна придбати у жодній великій аптечній мережі у Києві через відсутність препарату. Теоритично його можна замовити, але невідомо коли "Плаквеніл" привезуть.

Через це люди з ревматоїдним артритом та вовчаком не можуть купити собі життєво важливий препарат, який розкупили ті, кому він може і не знадобитися.

Тим часом, у соцмережах користувачі пишуть, що придбати "Плаквеніл" не можуть вже понад два тижні, а там де його ще продають він коштує у два-три рази дорожче від звичайної ціни.

  • Скільки завезли в Україну для лікування хворих на коронавірус
2 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров'я отримало три тисячі упаковок препарату "Плаквеніл" для лікування інфікованих новим коронавірусом COVID-19.
"Компанія Sanofi передала фізично препарат лише сьогодні, 2 квітня. У нас вже готовий відповідний розподіл. Передали три тисячі упаковок. 2250 упаковок роз'їдуться всіма областями. 750 упаков залишається в Києві для швидкого реагування. Завтра буде підписано наказ на відповідний договір і це поїде регіонами", - заявив Степанов.
За його словами, "Плаквеніл" - це єдиний препарат, в якому є речовина, що безпосередньо впливає на лікування коронавірусної інфекції.
"У нас є домовленості з іншими компаніями на постачання аналогічних засобів. Наступного тижня для лікування 20 тисяч пацієнтів ми отримаємо в Україні. Головне - отримали протокол лікування, який підписаний. Це важливо. Мене запевнювали, що немає досліджень і наші лікарі не були нічим не озброєні", - сказав міністр.
Однак головна лікарка столичної Олександрівської лікарні Людмила Антоненко зазначила, що "препарат "Плаквеніл" ми застосовували і при легких стадіях захворювання, середніх і важких, але у нас немає особистого враження, наскільки цей препарат дає позитивний результат".
  • Що це за препарат
Гідроксихлорохін ("Плаквеніл") - це протималярійний препарат. Він надає помірну імуносупресивну, специфічну і неспецифічну протизапальну дію при аутоімунних захворюваннях.
Гідроксихлорохін застосовується для профілактики та лікування малярії, лікування ревматоїдного артриту, ювенільного ревматоїдного артриту, системного червоного вовчака (на початкових стадіях ревматологічних захворювань), дискоїдного червоного вовчака та фотодерматозів.
Склад: гідроксихлорохін; 1 таблетка містить гідроксихлорохіну сульфату 200 мг; допоміжні речовини: лактози моногідрат, повідон, крохмаль кукурудзяний, магнію стеарат; оболонка: Opadry OY-L-28900 (гіпромелоза, титану діоксид (E 171), поліетиленгліколь, лактози моногідрат).
  • Як діє в організмі
Гідроксихлорохін накопичується в еритроцитах. Препарат зв'язується з клітинами, що містять меланін (клітини шкіри, очей). "Плаквеніл" метаболізується в печінці з утворенням неактивних метаболітів. Виводиться він з організму переважно нирками, а також із жовчю і калом.
  • Кому не можна вживати препарат
Гідроксихлорохін протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату, міастенії, будь-яких порушеннях з боку сітківки, непереносимістю галактози, дефіцитом лактази та іншими аномаліями засвоєння вуглеводів, дітям до 6 років, вагітним та тим, хто годує грудьми. З обережністю хлорохін застосовується при псоріазі, порфірії, захворюваннях печінки та нирок.
Зазначається, що застосування гідроксихлорохіну при вагітності можливо лише у разі, коли передбачувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду. При необхідності застосування в період лактації слід вирішити питання про припинення грудного вигодовування. Гідроксихлорохін проникає через плацентарний бар'єр, виділяється з грудним молоком.
Виробники наголошують, що перед початком курсу лікування препаратом "Плаквеніл" усім пацієнтам необхідно пройти офтальмологічне обстеження. Надалі таке обстеження слід проводити принаймні кожні 12 місяців.
Відомо про випадки кардіоміопатії, що призводила до розвитку серцевої недостатності, інколи з летальним наслідком, у пацієнтів, яких лікували цим препаратом.
  • Передозування
Симптоми передозування можуть включати головний біль, порушення зору, серцево-судинний колапс, судоми, гіпокаліємію, порушення ритму та провідності, включаючи подовження інтервалу QT, шлуночкову тахікардію torsade de pointe, шлуночкову тахікардію та фібриляцію шлуночків, за якими раптово настає іноді летальна зупинка дихання та серця.
  • Що про ліки казав Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп повідомив, що органи охорони здоров'я США схвалили лікарський засіб для боротьби з малярією в якості засобу для протидії коронавірусу COVID-19.
За його словами, "хлорохін - ліки, які використовуються для лікування малярії та серйозних форм артриту, показали гарні початкові результати під час використання для лікування людей із зараженням COVID-19".
"Клінічні випробування низки нових видів терапії вже йдуть для того, щоб американці якнайшвидше отримали доступ до ліків різних видів. Ми продовжимо працювати над виявленням безпечних і найбільш ефективних ліків", - зазначив Трамп.
Хоча спочатку американські медики з обережністю коментували ефективність гідроксихлорохіна, то вже 30 березня управління продовольства і медикаментів США дозволило застосування гідроксихлорохіну як препарату для лікування коронавірусу в надзвичайній ситуації.
За розпорядженням управління, цей медпрепарат треба "передати до стратегічного національного резерву, щоб його могли перерозподілити для шпиталізованих підлітків та дорослих пацієнтів із COVID-19". Дві провідні фармакологічні компанії Sandoz та Bayer вже передали Міністерству охорони здоров'я США 30 мільйонів і 1 мільйон доз відповідно.
Але все одно, ще чимало науковців скептично ставляться до ідеї про використання гідроксихлорохіну для лікування коронавірусу. На їхню думку, препарату бракує клінічних випробувань. Також розпорядження американської влади може створити дефіцит ліків для людей, які залежать від препарату, зокрема, пацієнтів із вовчаком чи артритом.
  • Що кажуть виробники препарату
Фармацевтична компанія "Санофі", яка виробляє препарат "Плаквеніл" зазначає, що зараз недостатньо клінічних даних для того, щоб робити будь-які остаточні висновки про клінічну ефективність або безпеки гідроксихлорохіну у разі лікування COVID-19.
"Попередні результати різних незалежних досліджень вимагають додаткового аналізу і більш ретельно відпрацьованих і великих за обсягом клінічних досліджень для підтвердження профілю користі / ризику гідроксихлорохіну в застосуванні для пацієнтів з COVID-19", - заявили в "Санофі".
Крім того, компанія виробник нагадала, що в Україні препарат "Плаквеніл" зареєстрований для лікування ревматоїдного артриту, ювенільного ревматоїдного артриту, дискоїдний і системний червоний вовчак, а також дерматологічних захворювань, причиною виникнення або погіршення перебігу яких є дія сонячного світла.
"Будь-яке використання цього лікарського засобу в лікуванні COVID-19 вважається використанням поза зареєстрованих показань off-label (тобто за відсутності такого затвердженого показання, як хвороба, викликана COVID-19, в інструкції для медичного застосування)", - акцентують в компанії.
  • Де "Плаквенілом" лікували коронавірусну інфекцію та чи були результати
Лікар з Марселю Дідьє Раульт провів перше у Франції невелике клінічне дослідження, в рамках якого пацієнти з Covid-19 приймали "Плаквеніл" разом з "Азитроміцином" .Через шість днів після початку прийому препарату лише чверть учасників дослідження залишилися носіями вірусу.
Професор Раульт розробив терапію на основі комбінації антималярійного препарату гідроксихлорохіну і антибіотика азитроміцину. 14 хворих півтора тижня приймали 600 мг гідроксихлорохіна тричі на день, а половина з них комбінувала це з "Азитриміцином" у дозуванні: дві доби 500 мг на день, ще чотири дні - 250 мг.
"Я не розумію, звідки це взяли, що гідроксихлорохін, який прописували мільйонам людей протягом 30 років, це отрута. Це медикамент, який застосовували мільярдами доз. Азитроміцин ж - це антибіотик, який застосовують найбільше в світі при лікуванні респіраторних захворювань. Чисто з терапевтичної точки зору ми бачимо, що у хворих, які надходять з дихальною недостатністю в реанімацію, вже майже немає в організмі вірусу. І тут вже занадто проводити противірусну терапію. Проблемою стає вже не боротьба з вірусом, а порятунок життя", - сказав лікар.
26 березня уряд Франції офіційно дозволив прописувати "Плаквеніл" у разі коронавірусної інфекції. Однак представники лікарської спільноти наполягають, що ефективність гідроксихлорохіну не доведена і необхідні більш серйозні дослідження. Крім того, побоювання у медиків викликають можливі побічні ефекти препарату.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...