"Чи витримає Зеленський "нормандський тиск", - Тука

Останнім часом в суспільстві все більше обговорюється ймовірна зустріч у "нормандському форматі" і так званий "план Штайнмайєра" щодо конфлікту на Донбасі.

Георгій Тука

Про це у своєму блозі пише ексчиновник часів Порошенка Георгій Тука, передають Патріоти України.

"Все більше занепокоєння викликає майбутня зустріч в "нормандському форматі". Свої побоювання висловив і Леонід Кучма: "У мене немає великої надії. Зеленському буде дуже важко - один проти трьох осіб". Кучма переконаний: лідери Німеччини та Франції схилятимуть Зеленського до поступок Росії.

В п‘ятницю на більшості ТВ-каналів обговорювали цю тему - т.з. "формула Штайнмаєра". Нічого дивного в тому, що "ЗА" активно агітували члени про-російської команди Медведчука.

Разом з тим, від деяких спікерів ЗЕкоманди я почув досить дивні речі: мовляв, це питання варто виносити на референдум - хай "народ вирішує". Загравання ЗЕкоманди з такими словами, як "народовладдя" і "референдум" викликає у мене "глибоку стурбованість".

Про недолугу популістичну ідею "народної законодавчої ініциативи" висловлювались вже неодноразово. Якщо вже нардепи, "еліта" так звана, масово припускаються грубих "ляпів" в текстах Законів, то що вже казати про "народну ініциативу"...

Референдум.

Перше: майстерність авторів питань, які виноситимуть на референдум, дасть можливість до нескінченних маніпуляцій з результатами. Невже забули про "незалежність в складі оновленого СРСР"?

Окрім того, фахівці завжди наголошують на небезпеці такого опитування у випадку, коли результати опитування наближені до парітету. Найяскравіший приклад - Brexit. Результати такого опитування загнали Великобританію до глибокої кризи, наслідки якої ще й досі важко передбачити.

Особливо небезпечним, з моєї точки зору, є загравання з вирішенням шляхом референдуму безпекових, стратегічних питань. Чого лише варта ідея винесення на референдум питання прийняття "формули Штайнмаєра", яка прозвучала вчора від кількох спікерів ЗЕкоманди!

Невже, гіркий досвід Британії нічому не вчить?

В таких, вкрай важливих і складних питаннях, бажання влади "почути народ" не що інше, як спроба уникнення власної відповідальності:

- А, ми шо, ми нічо! Це ж народ так захотів!..

Окрім того, навіть, якщо уявити собі, що 70% опитаних громадян підтримають таку пропозицію, чи свідчитеме це про те, що решта 30% не будуть чинити активний супротив?!

Чи вистачить у громадян розуміння того, що, фактично, мова іде про існування України як незалежної держави, а не про "окремі райони"?!

Розуміння існуючих загроз притаманне і деяким колишнім функціонерам часів Януковича. Як висловився колишній Міністр Закордонних справ Януковича Костянтин Грищенко: "Таке рішення може викликати неадекватну реакцію у певної частини суспільства!"..

Вочевидь, коли ця частина суспільства пішла боронити Україну на Сході, цими ригівськими панами це теж сприймалось, як "неадекватна реакція". Проте, саме ця реакція і врятувала країну від реалізації сценарію "новоросія".

Щойно надішла ще одна новина, яка підтримує мої прогнози тримісячної давнини щодо вірогідного тиску на президента України: "Очільник ОБСЄ офіційно підтримав "план Штайнмаєра".

Отже, залишається відкритим одне-єдине питання: чи витримає Зеленський? Чи є в нього бажання витримати?"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...