Чи загрожує Україні епідемія бубонної чуми, - інфекціоніст

На думку фахівця, ситуацію з можливим "завезенням" бубонної чуми в Україну можна оцінити цілком однозначно.

Через згортання і скорочення медичної сфери в Україні є ненульова ймовірність проникнення бубонної чуми, спалахи якої нещодавно були зафіксовані в Китаї та Монголії. Про це заявив Вадим Арістов ‒ стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

"Випадки бубонної чуми, що фіксуються, є приводом для системної роботи в протиепідемічному напрямку і приводом для розмови про наше управління. У нас був протичумний інститут в Одесі, в який були інвестовані колосальні гроші, але і він "пішов під ніж": був скорочений персонал, проведена реструктуризація. В результаті цей інститут став не здатний діяти. Тобто ризик є, тому що в Україні можуть завезти чуму, наприклад, кораблями через порти. Цей ризик підтверджений, оскільки у щурів, яких виловлювали раніше, проявляли антитіла до чуми ‒ у них був контакт з блохами, які могли передати чуму. Крім того, у нас є близький природний осередок чуми ‒ в Ростовській області Російської Федерації. Відповідно, чуму можуть завезти, наприклад, з непідконтрольних територій", ‒ вважає він.

Крім того, Арістов впевнений, боротися з чумою набагато легше, ніж з Covid-19, але є помітна проблема, що виникне проблема з протичумною вакциною. "Це - лотерея: кожен день ми кидаємо кубик, і в якийсь момент чуму в Україні можуть завезти. Головне - щоб в нашій країні було, кому ці поодинокі випадки зустрічати. А з нашим курсом на згортання і скорочення всього зустрічати нікому. Що стосується Монголії, то ризик того, що до нас звідти завезуть чуму - мінімальний. Важливо - йдеться про бубонну чуму, а вона стає заразною, тільки якщо перейде в легеневу. До того ж людство сьогодні має ліки проти чуми - антибіотики вбивають збудник чуми Yersinia pestis. Тому боротися з чумою буде набагато легше, ніж з Covid-19. Однак в Україні цілком можливо, що в якийсь момент не виявиться вакцин або сироваток, тому що у нас немає власного виробництва вакцин, раніше ми повністю залежали від Росії, тому що купували вакцини в неї, а тепер доведеться шукати в інших країн. Якщо ми навіть кір не можемо подолати, то не можна говорити про успішну боротьбу з новими інфекціями", ‒ підсумував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...