Чи зроблять радянські торпеди боєздатними американські "Айленди", - ЗМІ (фото)

Катери "Айленд" прийшли до України без озброєння, тому у ВМС мають вирішити це питання самостійно.

Питання озброєння американських катерів типу "Айленд" - "Старобільськ" та "Слов’янськ", набуває скандальних рис. Найбільш вірогідний варіант - артилерійські установки АК-306 та ще радянські, але модернізовані торпеди виробництва СЕТ-72 калібром 400 мм. Принаймні саме про таке рішення Командування Військово-морських сил України, передають Патріоти України з посиланням на видання Думская.

Досі командування ВМС України не могло визначитись, як озброїти перші два "Айленди", отримані у жовтні 2019 року без озброєння. Тимчасово на них навіть встановили "архаїчні" 25-мм радянські автоматичні гармати М-110, які родом з 50-х років.

Автомати М-110 поставили на лафети від установок Mk 38 Mod 0 Bushmaster.

Defense Express у окремому матеріалі вирішив розібратися, наскільки виправдане рішення озброювати "Айленди" саме таким чином, та які бойові можливості це дасть Військово-морським силам України.

Торпедні катери

Торпедні чи ракетно-торпедні катери у світі уже не використовуються, зокрема - у флотах всіх чорноморських країн. Свої останні торпедні катери РФ вивела із складу флоту на початку 2000-х років, Німеччина свої ракетно-торпедні катери "Гепард" - у 2016 році.

Найпоширенішими у радянському флоті були торпедні катери проекту 206 та 206М, які будувались з 1960 по 1976 роки, проте у РФ всі вони вже списані.

Торпедний катер проекту 206М

Проте навіть в них калібр торпед був більшим - 533 мм, що дозволяло їм використовувати торпеди СЭТ-65 з дальністю пуску до 15 км. В цей же час торпеда СЕТ-72 має заявлену дальність стрільби лише у 8 кілометрів.

Радянський ВМФ провів лише 20 стрільб такими торпедами.

Водночас, ракетні катери Черноморского флоту РФ проекту 1241 "Молния" мають на озброєнні ракети П-270 "Москит" з дальністю стрільби 120 кілометрів. А малі ракетні кораблі типу "Буян-М" та "Каракурт" - ракети "Оникс" (дальність пуску 600 км) та "Калибр" (дальність пуску у протикорабельному варіанті - близько 400 км).

Ракетний катер проекту 1241 "Молния"

Тобто, які саме кораблі чи катери будуть опонентом "Старобільська" та "Слов’янська" - незрозуміло. Бо навряд чи зможуть наблизитись до кораблів противника на відстань пострілу СЕТ-72.

Додамо, що зараз торпедні апарати калібру 400 мм є лише на флагманському кораблі Морської охорони "Григорій Куроп’ятников". Флагман ВМС України "Гетьман Сагайдачний", недобудований крейсер "Україна" та виведений із складу флоту корвет "Вінниця" оснащені торпедними апаратами калібру 533 мм.

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" озброєний двома торпедними апаратами калібру 533 мм.

"Думская" стверджує, що установку саме торпед СЕТ-72 на "Старобільськ" і "Слов’янськ" лобіював "колишній командувач ВМС України", котрий в 2014 році відмовився від поставок "Айлендів" в Україну, і котрий також працює на посаді радника на підприємстві "Клівер" (на якому начебто розробляли і доопрацьовували ті самі СЕТ-72).

Як стало відомо Defense Express, модернізацією торпед займається київське "Науково-виробнича корпорація "Клівер", яка була заснована після початку війни на Донбасі фахівцями з "Науково-виробничого об'єднання "Клівер", що зараз знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області.

Так до початку війни виглядала прохідна заводу НПО "Клівер" в Красному Лучі.

Контур управління

На "Старобільськ" і "Слов’янськ", як стверджує видання, також планують установити бойову інформаційно-керуючу системи "Контур" від НВО "Квант-навігація". Установка системи "Контур" на один український "Айленд" коштуватиме більше 100 мільйонів гривень.

Однак, за інформацією сайту "Думская", закупка "Контурів" уже включена у державне оборонне замовлення на 2021 рік. У відкритих джерелах нема жодних даних про характеристики системи "Контур", зокрема - чи передбачає вона стрільбу торпедами.

На фото - пуск торпеди із корвету "Луцьк" в 2007 році

Жоден корабель чи катер ВМС України не обладнаний установкою АК-306 радянського виробництва. У листопаді 2017 року АК-306 власного виробництва показав "Завод "Кузня на Рибальському". Її заявлені характеристики: дальність стрільби по повітряним цілям – п’ять кілометрів, дальність стрільби по надводним цілям - чотири кілометри. Чи включена в державне оборонне замовлення закупівля АК-306 для "Айлендів" - поки невідомо.

АК-306 власного виробництва завод презентував із "радянським" варіантом башти.

Тобто, якщо ВМС України таки втілюватиме свою концепцію озброєння для "Слов’янська" та "Старобільська", "на виході" назвати їх сучасними кораблями буде доволі спірно. Можливо справа в тому, що США свої "Айленди" проектувала саме як катери для Берегової охорони.

Тому і озброєння та оснащення для цих катерів було запроектоване відповідне - одна 25-мм автоматична артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster, два 12,7-мм кулемети М2НВ, два 7,62-мм кулемети М60 та радіолокаційна станція AN/SPS-73.

Установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster - базовий варіант озброєння "Айлендів".

Будемо сподіватись, що таке озброєння матимуть ті наступні три "Айленди", які США планують передати Україні в наступному році.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...