"Чим більше у нас у голові Шевченка, тим краще ми захищені від Путіна", - Оксана Забужко

Заходиш у Фейсбук – а тут купа різних мемів на тему "йолка в Крємлє", і жодної згадки про те, що 2021-й - це, на хвилиночку, рік 150-ліття Лесі Українки.

Про це у своєму блозі пише письменниця Оксана Забужко, передають Патріоти України.

"Всі так палко обговорюють той блазенський ролик-варіацію на тему "йолка в Крємлє", якби що доброго)). Перепрошую, я довше одної хвилини не подужала, тож бачила тільки скопійований з відосиків Путіна бадьорий "прохід опєрработніка" парадовими сходами нагору і далі між вартою по червоній доріжці – від чого мені завжди і у виконанні Путіна було непоборно смішно, бо нагадувало пам'ятний з дитинства Денисенків "Сон" і тамтешню сцену "ґенерального мордобитія" (перечитайте її в поемі Шевченка, потім перегляньте в фільмі Денисенка, потім у роликах Путіна – і тоді все стане на свої місця, і вам також зробиться смішно)). Взагалі, всяка культура існує зокрема й на те, щоб захищати її носія від чужих тарганів, і логіка тут цілком лінійна: чим більше у нас в голові Шевченка і Ко., тим краще ми захищені від Путіна і Ко. – і ні, це не перебільшення.

Так от, я до чого це все. Заходиш у фейсбук – а тут купа гнівних (саркастичних, ядучих і т.д.) мемів на тему "йолка в Крємлє" (Ленін/Мао/Кім Чен Ір і діти і т.д.). І жодної згадки (я принаймні не бачила), що 2021-й - це, на хвилиночку, рік 150-ліття Лесі Українки.

Нагадаю, що в нас уже була одна (п)Резидентура, яка пробувала, не менш "технологічно", перевести на себе ту хвилю уваги, що належалася Лесі Українці, - так би мовити, "вкрасти собі клейноди дому де Мендозів". Чим це скінчилося, всі пам'ятають. Лариса Петрівна – пані сувора й справедлива, і переходити їй дорогу я б нікому не радила)): бодай тому, що можна все життя дивитися "Сватов" і "Слугу народа", але в реалі-то ми всі живемо-таки, нікуди не дінешся, в "Камінному господарі", байдуже, читали його чи ні (це так само, як із законами фізики, - велика література тим і велика, що вона, як фізика, "відкриває", а не "придумує", це не копірайтинґ).

"І камінна правиця ляже на тім плечі,

Що себе прикрашає клейнодом чужого дому..." (с)

Так уже було, і так буде знов – доки урок не буде засвоєно. І не кажіть, що вас не попереджали..."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...