Чиновники на шостий рік війни не можуть забезпечити елементарного: Виробники українських БПЛА повідомили, що найбільше заважає у створенні потужних дронів (фото, відео)

Виробники українських БПЛА, що мають велику дальність польоту та здатні високо підійматися, дуже потребують полігонів та площадок, де можливо в законний спосіб випробовувати свої вироби.

Про це, під час круглого столу на тему: «Глухій кут для українських «безпілотників»?», який проходив 24 жовтня в Інституті Горшеніна розповів директор Авіаційної виробничої компанії «Скаетон» Микола Топтун, передають Патріоти України з посиланням на Defense Express.

«Для подібної техніки, яка може літати далеко, високо і довго, це понад добу (БПЛА АCS-3/ Raybird-3 здатен безперервно триматися в повітрі понад 24 годин та пролетіти за цей час до 2,5 тисяч км – прим. ДЕ), в нас в країні відсутні тестові площадки, де все це безпечно в законний спосіб можна випробувати…Якщо літак (БПЛА) підійматися до 3-4 км та може на 100-200 км полетіти, то надзвичайна проблема це зробити. Навіть ті військові полігони які надаються, там менші відстані», - відзначив Микола Топтун.

Директор ТОВ «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» Микола Топтун під час збирання безпілотника АCS-3

При цьому він додав, що в західних країнах, зокрема в Канаді чи США, подібні полігони існують, що значно спрощує випробування подібної техніки.

Також очільник української компанії приєднався до своїх колег, приватних вітчизняних виробників безпілотних апаратів (окрім «Скаетону» учасниками круглого столу були представники НВО «Атлон Авіа», «Укрспецсистемс» та ВІК «Девіро», які також поставляють ЗСУ безпілотні комплексі – прим. ДЕ), ще по декількох питаннях. Зокрема, з недосконалості процедур та норм закупівлі в рамках ДОЗ. «Основна найбільша проблема це норми на прибуток. Всі ми (приватні виробники БПЛА – прим. ДЕ) незавантажені державним оборонним замовленням на 100%. Тому, щоб компанія продовжувала існувати, ми повинні інвестувати гроші в життєдіяльність компанії. Тобто ці гроші десь треба взяти та принести, щоб платити зарплатню співробітникам, продовжувати вести розробки…», - зазначив директор компанії АВК «Скаетон».

БпАК АCS-3 на Міжнародній виставці «Зброя та Безпека-2019»

Крім того, він підтвердив озвучену раніше іншими доповідачами, проблематику з безкоштовним навчанням військовослужбовців з боку приватних виробників, що завдає приватним компаніям додаткових збитків. «І те, що вже казали колеги, те, що навчання екіпажу, а це достатньо затратна стаття, проводиться за власний кошт підприємства. Тобто ми надаємо свою техніку, ми витрачаємо час наших співробітників, платимо їм зарплатню, возимо військових на аеродроми, на площадки, де проводяться практичні навчання… Не передбачено в статті закупівлі (ДОЗ) навчань. Це теж проблема», - підкреслив Микола Топтун.

БпАК АCS-3 на Міжнародній виставці «Зброя та Безпека-2019»

Попри численні складнощі, глава «Скаетон» підтвердив бажання компанії в подальшій співпраці зі Збройними силами та впевненість в можливості вирішення проблемних моментів. «Ми плануємо продовжувати співпрацю з Міністерством оборони. Необхідно спрощувати процедуру закупівлі, оптимізувати її. Це абсолютно можливо. Зайва зарегульованість вона з усіх боків погана. Вона шкодить і Державі, і Збройним силам, і боєздатності країни, і приватним підприємствам, які вкладають свої кошти та домагаються забезпечувати Збройні сили технікою», - наголосив він.

Нагадаємо, АВК «Скаетон» почав розробляти свій тактичний безпілотний комплекс військового призначення під назвою АCS-3 (експортна назва Raybird-3) у середині 2015 року. Комплекс двічі успішно пройшов визначальні відомчі випробування, а наприкінці минулого року був підписаний перший контракт на постачання до ЗСУ в рамках ДОЗ. Очікується що найближчим часом ці безпілотники будуть поставлені до українського війська.

Варто відзначити, що за тривалістю польоту при співмірній злітній масі у БпЛА від компанії «Скаетон» існує лише 5 прямих конкурентів у світі.

ТТХ розвідувального БпАК АCS-3

Максимальна злітна вага

21 кг

Маса корисного навантаження

5 кг

Тривалість польоту

до 30 годин

Максимальна дальність польоту

2500 км

Крейсерська швидкість

120 км/год

Максимальна швидкість

160 км/год

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...