"Chystodyaka": У Запоріжжі сміття міняли на подарунки (фото)

За один мішок неорганічного сміття учасники акції отримують 1 «дяку». «Дяки» можна обміняти на каву, піцу або на якісь знижки...

24 листопада у Запоріжжі відбулася акція «Chystodyaka», організована місцевими активістами та підтримана бізнесом. Під час неї вперше в місті сміття, зібране на 5 різних локаціях, обмінюють на подарунки, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Як розповіли організатори, їх надихнув приклад аналогічної акції, що відбулася у сусідньому Дніпрі у жовтні цього року. Організатори забезпечили охочих долучитися до заходу робочими рукавичками та мішками для сміття, а також домовились з міською владою про вивіз зібраного сміття. За один мішок неорганічного сміття учасники акції отримують 1 «дяку».

«Перша умова участі була зареєструватися у google-формі, щоб ми розуміли скільки людей бере участь, і скільки партнерів треба знайти. Після цього – прийти і почати прибирати. Один пакет сміття – це одна «дяка». «Дяки» ви можете обміняти на каву, піцу, на якісь знижки», – розповіла Радіо Свобода координатор однієї з локацій акції Олена Ярова.

Фішки-«дяки» можна обміняти на подарунки від бізнесу, який підтримав проект. Наприклад, за 1 «дяку» можна отримати 2 упаковки мармеладу або гелеву кульку чи чашку кави, за 2 «дяки» – еко-сумка або вхід на експозицію у місцевому музеї зброї тощо. Серед подарунків також є оренда сейфу у банку, фотосесія та місячний курс занять у дитячій розвиваючій школі. Усього долучилося до проекту 18 підприємств міста, максимальна вартість продукції чи послуг яких 10 «дяк».

Для участі в акції онлайн зареєструвалося 83 людини, ще низка учасників долучилася до заходу вже під час його проведення.

«Я вважаю, що люди приходять не за подарунками – це екологічно свідомі люди, які хочуть зробити місто кращим. Дуже багато людей писало, що ми хочемо прийти, можна ми просто прийдемо позбираємо сміття», – зазначив організатор акції «Chystodyaka» у Запоріжжі, вчитель ліцею «Вибір» Антон Казанцев.

Наразі організатори заходу планують провести нову акцію «Chystodyaka» навесні і максимально охопити нею всі райони Запоріжжя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...