Чистий четвер: Народні прикмети і що не можна робити в цей день

Це один з найважливіших днів Страсного тижня перед святом Пасхи.

У християн східного обряду сьогодні - один з найважливіших днів Страсного тижня - Великий, або, як його ще називають, Чистий четвер. За переказами, саме в четвер Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Тайній Вечері, а також був заарештований первосвящениками, і засланий в темницю, передають Патріоти України.

Важливим атрибутом цього дня є прибирання будинку. У Чистий четвер варто почати і генеральне прибирання будинку, прання речей, догляд за присадибною ділянкою, якщо він у вас є. Сама назва дня "Чистий четвер" має на увазі не тільки очищення тіла, але і наведення порядку в своїх оселях. З давніх-давен вважається, що у кого в Чистий четвер будинку бруд, то і весь рік він проведе в сварках.

Що не можна робити в Чистий четвер
  • Слухати службу в церкві не можна сидячи.
  • Щоб в будинку завжди панував мир і спокій, свічка, яка була запалена в церкві, повинна горіти до самого будинку і не згаснути.
  • До служби в церкві не можна нічого пити, їсти і робити.
  • У Чистий четвер з дому нічого не можна давати.
  • Не можна залишати брудний посуд і замочену білизну.
  • Не можна приступати до приготування страв до святкового столу до тих пір, поки в будинку не буде наведено повний порядок.
  • Якщо дотримуватися всіх звичаїв і прикмети, то до наступного Чистого четверга в будинку все буде ладиться.

Прикмети в Чистий четвер для дівчат

  • Вранці в Чистий четвер потрібно виглянути у вікно і якщо там дівчина побачить молодого хлопця, то в цьому році вона піде під вінець.
  • Дівчині, яка довгий час не може вийти заміж в Чистий четвер потрібно вмитися та витертися рушником.
  • На Великдень разом зі святковими паскою і яйцями рушник потрібно подати як милостиню. Такий ритуал передрікав дівчині швидке заміжжя.
  • Умивання водою, настояною на сріблі, обіцяють не тільки здоров'я, а й красу.
Якщо в цей день відвідати перукаря, то волосся стане не тільки швидко рости, але і буде виглядати красивим і здоровим.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...