У разі зараження COVID-19 у людини відбуваються сильні зміни у крові, що провокують руйнування органів і клітин в організмі. Це зі свого боку може призвести до виникнення небезпечних захворювань і навіть смерті. Про це розповів лікар-інфекціоніст, науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України кандидат медичних наук Віталій Янченко, передають Патріоти України з посиланням на Факти.
За його словами, в інфікованого падає кількість захисних лімфоцитів, але великих – водночас збільшується, крім цього, різко підскакує С-реактивний білок та інші маркери запалення. Ще в організмі відбуваються різкі зміни з червоними кров'яними тільцями – еритроцитами.
Янченко зазначає, що вперше цю тенденцію помітили американські медики. Їх, зокрема, здивувала велика кількість хворих, у яких коронавірус викликав незвичайне підвищення згортання крові. Крім цього, було підтверджено, що згущення крові у великих артеріях провокує різке зростання кількості інсультів у досить молодих пацієнтів.
"Образно кажучи, коронавірус "краде" кисень у гемоглобіну, який транспортують еритроцити. В організмі підвищується рівень феритину – з'єднання білка з залізом, яке відкладається в органах і тканинах. В одного хворого на COVID-19, якого спостерігали в Києві, було зафіксовано 10-кратне підвищення феритину (гемосидероз)", – пояснює лікар-інфекціоніст.
Він наголосив, що результатом таких хімічних реакцій в організмі людини стає так званий цитокіновий шторм – його викликає як сам вірус, так і феритин, що руйнує органи та клітини.
"Якщо цю бурю не загасити, організм постраждає через брак кисню (гіпоксичного синдрому), сильно вираженої анемії. У хворого різко підвищиться схильність до утворення тромбів, що небезпечно для судин, серця, легень, печінки, головного мозку", – говорить Янченко, попереджаючи, що така поліорганна недостатність практично завжди призводить до смерті пацієнта.
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...