COVID-19 пов'язали із рідкісним неврологічним розладом

Пацієнти відчувають слабкість і аномальні відчуття в руках і/або ногах; рідше - залишаються прикутими до ліжка.

Неврологи попереджають про те, що новий коронавірус може викликати у заражених неврологічні проблеми. Зокрема, може виникнути рідкісне аутоімунне захворювання - синдром Гієна-Барре. Про це пише Science Alert, передають Патріоти України.

В описі розвитку хвороби одного із пацієнтів йшлося про те, що впродовж двох днів він почувався зле і був занадто слабким, щоб встати з ліжка. Його привезли до лікарні, де медики виявили у чоловіка жар і ознаки важкої інфекції або сепсису.

Він мав позитивний результат на SARS-CoV-2, вірус, що викликає інфекцію COVID-19. На додаток до симптомів COVID-19 він також був дуже слабким, щоб рухати ногами.

Коли невролог оглянув його, у пацієнта діагностували синдром Гієна-Барре - це аутоімунне захворювання, яке викликає слабкість через затримки в передаванні сигналів через нерви.

У важких випадках він може викликати тривалий параліч з залученням дихальних м'язів, вимагати вентилювання, іноді пацієнти можуть мати постійні неврологічні порушення.

З огляду на виникнення синдрому Гієна-Барре під час попередніх пандемій з іншими вірусами корони, такими як SARS і MERS, неврологи вивчають можливий зв'язок між синдромом Гієна-Барре і COVID-19 і відстежують опубліковані звіти, щоб з'ясувати, чи існує який-небудь зв'язок між синдромом Гієна-Барре і Covid-19.

Деякі пацієнти можуть не звертатися по медичну допомогу за неврологічних симптомів, таких як тривалий головний біль, втрата зору і нова м'язова слабкість через страх контакту з вірусом в екстреній ситуації. Однак своєчасна медична оцінка неврологічних симптомів може допомогти в лікуванні.

Що таке синдром Гієна-Барре

Синдром Гієна-Барре виникає, коли власна імунна система організму атакує і пошкоджує нерви поза спинним мозком або головним мозком - периферичну нервову систему. Найчастіше травма включає захисну оболонку, або мієлін, яка обволікає нерви і має важливе значення для нервової функції. Без мієлінової оболонки сигнали, що проходять через нерв, сповільнюються або губляться, що призводить до неправильної роботи нерва.

Щоб діагностувати синдром Гієна-Барре, неврологи проводять докладне неврологічне обстеження. Через пошкодження нерва у пацієнтів часто може бути втрата рефлексів під час огляду. Лікарі часто роблять люмбальну пункцію для відбирання проби спинномозкової рідини і пошуку ознак запалення і аномальних антитіл.

Дослідження показали, що введення пацієнтам інфузії антитіл, отриманих в результаті обміну донорської крові або плазми - процес, який очищає кров пацієнтів від шкідливих антитіл - може прискорити одужання. Дуже невелика група пацієнтів може потребувати тривалої терапії.

Більшість пацієнтів з синдромом Гієна-Барре почуваються ліпше через декілька тижнів і врешті можуть повністю одужати. Тим не менш, деякі пацієнти з синдромом Гієна-Барре мають затяжні симптоми, включаючи слабкість і аномальні відчуття в руках і / або ногах; рідше пацієнти можуть бути прикутими до ліжка.

Хоча синдром Гієна-Барре зустрічається рідко, відомо, що він виникає через бактеріальні інфекції, такі як Campylobacter jejuni. Це поширена причина харчових отруєнь, і безлічі вірусних інфекцій, включаючи вірус грипу, вірус Зіка і інші коронавіруси. Дослідження показали збільшення числа випадків синдрому Гієна-Барре після пандемії грипу H1N1 у 2009 році, що передбачає можливий зв'язок.

Можлива причина цього зв'язку полягає в тому, що власна імунна відповідь організму на боротьбу з інфекцією включається і атакує периферичні нерви. Це називається "аутоімунним" станом.

Наразі серед 10,7 мільйона випадків з COVID-19 було зареєстровано 10 випадків COVID-19 з синдромом Гієна-Барре - два з них у США, п'ять в Італії, два випадки в Ірані і один з Ухані, Китай. Цілком можливо, що є й інші випадки, про які не повідомлялося. Вчені перебувають у пошуку зв’язку між синдромом та новим коронавірусом і потребують проведення досліджень.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...