Декомунізація дружби з державою-агресором: Що буде з Аркою дружби народів у Києві

Арка дружби народів – нині одна з визначних пам'яток Києва – була зведена в 1982 році на території Хрещатого парку та присвячена "об'єднанню України та Росії".

Арка дружби народів в Києві не підпадає під закон про декомунізацію. Про це заявив глава Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в ефірі ObozTV, передають Патріоти України.

За його словами, розглядається кілька варіантів того, що робити зі скульптурною композицією. Основні версії – демонтувати чи "переозначити".

"Є версія про демонтаж. Це складний процес, який вимагає узгодження з місцевим самоврядуванням, Міністерством культури і так далі", – зазначив Дробович.

"Але є й інші практики, які широко практикуються в світі. Так зване "переозначення", або додавання елементів, які нейтралізують весь цей більшовицький пафос", – запропонував він.

На його думку, "тріщина" на Арці, зображена активістами в 2018 році на знак солідарності з українськими політв'язнями в російських в'язницях, як раз була спробою такого переозначення, яке змінює символічність пам'ятника.

"Знову-таки, покемон, прив'язаний біля пам'ятника Щорса, який його ніжно обіймає і цілує – вже переозначає всю скульптуру", – додав директор Інституту нацпам'яті.

Дробович нагадав, що раніше художники і представники творчої спільноти заявляли про необхідність переозначити і Арку дружби народів. "І у відповідь державні органи влади кажуть: "Вперед. Переозначайте", – резюмував він.

Арка дружби народів в Києві

Новий велосипедно-пішохідний міст між Аркою і Володимирською гіркою

Нагадуємо, що Арка дружби народів – нині одна з визначних пам'яток Києва – була зведена в 1982 році на території Хрещатого парку та присвячена "об'єднанню України та Росії". Скульптурна композиція складається з трьох елементів: самої арки у вигляді величезної веселки, пам'ятника двом робітникам і гранітної скульптури за мотивами Переяславської Ради. За Аркою розташований оглядовий майданчик, звідки відкривається чудовий вид на Дніпро.

Заклики демонтувати Арку звучали неодноразово. Зокрема, з такою ідеєю виступали екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін, екс-міністр культури Євген Нищук, а також попередник Дробовича на посаді директора УІНП Володимир В'ятрович.

Втім, далі гучних заяв справа не пішла. Тим часом між Аркою і Володимирською гіркою мер столиці Віталій Кличко відкрив скандальний велосипедно-пішохідний міст, скло на якому вже неодноразово тріскалося.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...