День батька: Відомі та успішні вінничани розповіли, чому навчились у своїх батьків

Сьогодні в Україні святкують День батька. Офіційно свято з'явилося цьогоріч і буде святкуватись в третю неділю червня.

Журналісти запитали відомих вінничан, чого їх навчив батько і яких життєвих настанов вчать своїх дітей, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua

1. Анатолій Вольський, артист драми Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М.К.Садовського:

"Від батька перейняв бути чесним, щирим і не брати чужого. Якщо сам не заробив, не моє. Хай валяється, а взяти не смію. Цим основам навчив свою доньку. Натомість не добрав батькової стриманості. Я запальний по житті. Дружина дорікає, що в мені достатньо польської крові, щоб довести до неврівноваженості будь-кого. Стер би зі свого життя вчинки, за які соромно. По серцю ріже словом, яким образив когось.

Анатолій Вольський
Діти дуже чітко розуміють дорослих і все прораховують. Важливо помітити межу і вчасно зупинити, щоб не розгубитись у думках, хто кого вчить. Мусив морально ламати свою дитину. Дві години вчив 4-річну доньку порядку. Гралася на кухні. Розкидала картоплю. Мама попросила зібрати. Мала не захотіла. Розкидала ще більше і зібралася йти. Стала проявляти характер. Заплакала. Я виставив за двері бабцю, діда, які стали жаліти дитину. Кажу: "доця, японський городовий. Подивися в мої очі, артістка ти. Кого хочеш обіграти, професійного актора? Ти не вийдеш з цієї кімнати поки не прибереш. Все зрозуміла?". Просиділа дві години хникаючи. Нарешті зібрала картоплю і вийшла з кухні. Тоді таки навчив. Зараз донька вчить свою і каже: "Тату, твої уроки дарма не проходять".

2. Володимир Шамрай, головний лікар Подільського Центру онкології:

Володимир Шамрай з сім'єю
"Батько завжди був для мене авторитетом. Все життя досягав усе своїми силами. Казав мені: "Труднощі справжнього чоловіка лише загартовують. Це стимул іти вперед". Ці слова завжди згадую, коли мені непросто на кожному етапі життя. Вчив ніколи не опускати руки. Має бути ціль. Цей меседж передаю своїм дітям. Зараз старшій донька, бо менше ще зовсім маленька. В першу чергу треба дуже багато працювати хоч вони і дівчатка. Особливо це стосується лікарів. Вони вчаться все життя. Завжди варто візуалізувати свою ціль вчитись чужому досвіду, але не повторювати чужих помилок."

3. Галина Левицька, колишній керівник вінницького РАЦСу:

Галина Левицька "Батько навчив відповідати поглядом на добро і негатив. Досі згадую його гарні очі, але водночас з пронизливим поглядом. Коли я хотіла піти погуляти кудись з дівчатами, було достатньо одного погляду, щоб зрозуміти чи можна. Ніколи мене не бив і не сварив. Все любив казати, що за спиною кожного стоїть товкач, який направляє йти до задуманих цілей і не дозволяє переступати через голови інших людей. Доньку також вчу цьому і найголовніше — берегти сімейні традиції та затишок".

4. Андрій Рева, міністр соціальної політики:

Андрій Рева

"Навчив бути людиною, жити по совісті і поважати старших. Також дослухатися до думки інших людей. Цьому навчив і свою доньку. Мій батько працював на залізниці. Додому приїздив лише на вихідні. Він брав мене за руку і вів на природу. Навчив мене розрізняти дерева, трави, всілякі рослини. Разом ходили за березовим соком. Зараз і я лише приїжджаю на вихідні і весь час проводжу із сім'єю".

5. Оксана Яценко, керівник департаменту освіти Вінницької міської ради:

"Мій батько — колишній військовий. Постійно вчив дисципліни. Ще підлітками брав мене з братом в ліс і лишав на самоті. Сам ховався недалеко та потай стежив за нашими діями. Ми не розуміли, що відбувається. Але мали самостійно вийти з того лісу. Так навчив виходити із складних ситуацій та любити життя. Можливо, комусь такі методи виховання здадуться садистськими, але зараз я випливу з будь-якого виру. Частково цьому вчу своїх доньок, бо вже інше покоління. Вчу мати завжди розумний вибір. Вони мають пояснити і мотивувати, які будуть наслідки. Уміти брати на себе відповідальність. По-друге вчу бути їх гарними мамами. Нема того, що не може зробити мама".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...