День пам'яті жертв депортації кримських татар: Зіркова українська співачка розповіла про сімейну трагедію

18 травня 1944 року кримськотатарський народ зіткнувся з жахливим злочином радянського режиму.

18 травня Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар, яка почалася в цей день в 1944 році. Співачка Джамала, родина якої постраждала від насильницького виселення, поділилася в Інстаграм глибоко особистою і дуже трагічною історією, передають Патріоти України.

"Зранку 18 травня мою бабусю Назилхан з п'ятьма маленькими дітьми на руках посадили в товарні вагони і відправили в Середню Азію. В той час, коли вона чекала чоловіка з війни. Їхали вони в жахливих умовах майже два тижні. Найменша дитина, донечка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку не дали поховати, радянські солдати забрали її у матері, - написала вагітна співачка. - Мені пощастило, я знала свою прабабусю, дитиною спілкувалася з нею. Хоча я була дуже мала, щоб розпитати більше. Але я пам'ятаю, що мої дідусь і бабуся, мої батьки розповідали історію цього дня. Щоб ми з сестрою знали і пам'ятали".

За наказом Йосипа Сталіна сотні тисяч кримських татар, серед яких були жінки, діти, люди похилого віку та інваліди війни, відправили за тисячі кілометрів від рідної домівки, звинувативши в "пособництві нацистській Німеччині". Ця етнічна чистка згубила до 46% всього кримськотатарського народу.

"Багато людей загинули, пропали безвісти, не народилися... переписана і втрачена справжня історія, знищена архітектура, культура. Неможливо оцінити всі втрати. Найменше, що ми все можемо зробити - пам'ятати, - пише співачка. - У нас з татом була традиція - кожного 18 травня ми їздили на мітинг до Сімферополя. Це був не тільки День пам'яті, це був день зустрічей. Багато родичів, друзів зустрічалися на площі. Дуже хочу, щоб мій син, як колись і маленька я, приходив на площу в Криму і вшановував пам'ять померлих. Щоб він знав і пам'ятав історію кримськотатарского народу".

Шанувальники Джамали, яка знаходиться на 9 місяці вагітності і виховує 2-річного сина Еміра, висловили їй свою підтримку і співчуття. "Дуже страшна історія вашого народу, це трагедія, про яку не можна забувати", - пишуть вони. - "Шана і пам'ять всім, хто пройшов ці тортури! Поборемо і повернемо те, що у нас вкрали! І ви з сім'єю побачите Сімферополь! Спасибі, що нагадуєте".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...